Hitchcock (Sacha Gervasi, 2012)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

hitchock

Kenners en liefhebbers van the master of suspense zullen extra plezier beleven aan Hitchcock vanwege de vele verwijzingen naar zijn oeuvre en Psycho (1960) in het bijzonder. Sommige verwijzingen zijn overduidelijk, zoals het beroemde silhouet van de regisseur dat en profil op de achtergrond een paar keer als schaduw voorbijloopt. Pas bij het herzien van Psycho zag ik waarom in Hitchcock een scène wordt besteed aan de Kandy Korn die Janet Leigh (Scarlett Johanson) aanbiedt aan de regisseur tijdens een gezamenlijk ritje in de auto. In Psycho is Kandy Korn Norman Bates’ (Anthony Perkins) favoriete snack.

Perkins wordt in Hitchcock vertolkt door James D’Arcy. Hij is de enige acteur die een beetje lijkt op zijn beroemde personage. Anthony Hopkins lijkt nog het minst op de persoon die hij moet voorstellen. De Brit ziet er vooral uit als Anthony Hopkins die heel erg fors is geschminkt. Tijdens uitbarstingen klinkt zijn stem als die van een geagiteerde Michael Caine. Alleen het postuur klopt.

Gelukkig weet Hopkins op belangrijke momenten door het dikke latex heen te breken, zoals in de korte scène waarin hij zijn vrouw Alma (Helen Mirren) gepassioneerd uitlegt waarom het zo belangrijk voor hem is dat Psycho gemaakt wordt. De grote regisseur had indertijd flink wat tegenstand te verduren. Het grootste verzet tegen Psycho kwam van de censuurcommissie onder leiding van Geoffrey Shurlock (Kurtwood Smith). Moderne kijkers zullen over het algemeen weten dat echtparen in oude Amerikaanse films altijd in een apart bed slapen (zoals Alfred en Alma in Hitchcock ook doen), maar dat ook het tonen van een toilet decennia lang taboe was, zal minder mensen bekend zijn.

7/10