Hit So Hard: The Life And Near-Death Story Of Patty Schemel (P. David Ebersole, 2011)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Courtney Love

Courtney Love

Zoals blijkt uit bovenstaande foto ziet Courtney Love er tegenwoordig uit als de beschonken zus van clown Popov. In vrijwel al haar interviewfragmenten in Hit So Hard propt ze zich vol met koekjes en praat ze met volle mond. Haar band Hole is onderwerp van de documentaire, maar ze staat zelf niet in de schijnwerpers. Hit So Hard gaat over drumster Patty Schemel.

Patty Schemel

Patty Schemel

Schemel praat openhartig en nuchter over haar carrière, drugsproblemen en homoseksualiteit. Debuterend documentairemaker P. David Ebersole monteert de gesprekken met filmpjes die de drumster maakte tijdens tournees en bezoekjes aan onder meer het echtpaar Love, Kurt Cobain en hun babydochter. Het beruchte concert in Paradiso in april 1995, waar Love via het balkon een bezoeker achterna ging, is helaas niet vastgelegd, maar wel een verjaardagsfeestje waar Cobain stilletjes een gebakje zit te eten.

Een van de interessantste anekdotes gaat over de opname van het album Celebrity Skin (1998) en de manier waarop producer Michael Beinhorn Patty Schemel treitert om haar te kunnen vervangen door zijn favoriete sessiedrummer Deen Castronovo. Hit So Hard is een ode aan vrouwelijke drummers, al hebben de geïnterviewden moeite meer dan tien bekende drumsters op te noemen. Het mannenbastion van de rock blijkt overigens onverwachte vrouwelijke trekjes te hebben. Singer-songwriter Phranc maakt een vergelijking tussen lesbiennes en de grungebeweging:

To me the grunge movement was all about fashion. You know where the grunge movement took all their fashion from? From the lesbians. You want to draw the line, you go right from the 1970’s lesbians right to the grunge movement. I mean, the jeans, the flannel shirts, the whole ensemble, it is lesbian feminist fashion, is what it is.

Om haar quote kracht bij te zetten, toont de documentaire onderstaande foto. Ik ben benieuwd of de zangers van bijvoorbeeld Alice In Chains en Soundgarden Phrancs visie delen.

hitsohard

 

Quizvraag tot slot: wat was de allereerste volledig vrouwelijke rockband met een hit in de Amerikaanse top 40?

7/10