Het Diner (Menno Meyjes, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

hetdiner

Je hoeft Het Diner niet eens te zien om te weten wat er aan mankeert. De eerste helft van de trailer geeft voldoende aan wat het grote euvel is van deze boekverfilming: de voice-over. Acteur Jacob Derwig lepelt op de soundtrack lappen tekst op uit het boek van Herman Koch en onderbreekt daarmee constant de handelingen, mede geholpen door vele flashbacks. De voice-over verbrokkelt de van zichzelf al onsamenhangend getoonde dialogen. Het ongemakkelijke gesprek tussen twee broers en hun eega’s gaat in het volle Amsterdamse restaurant in de beginfase onder meer over Woody Allen. Geen idee waarom. Misschien als verwijzing naar het feit dat de moeder van actrice Kim van Kooten Allen ooit heeft geïnterviewd? Voor het verhaal doet het niet ter zake.

De prominent aanwezige voice-over stelt de kijker geen moment in de gelegenheid tot het trekken van eigen conclusies. De babbelende stem neemt elke interpretatie voor zijn rekening. Alles wordt door hem geduid en uitgelegd. Als de hoofdpersoon steeds meer zijn verstand begint te verliezen wordt dat voornamelijk verteld in plaats van getoond. Tot overmaat van ramp kijkt Derwig ook enkele keren met veelbetekenende blik in de camera. Het lijkt alsof per ongeluk de eerste versie het script is verfilmd in plaats van de achtste, geheel herziene versie. Welke versie zal Cate Blanchett (1) gaan verfilmen?

3/10


(1) Update: De Amerikaanse versie van Het Diner is uiteindelijk niet zoals aangekondigd verfilmd door Cate Blanchett maar door regisseur Oren Moverman met hoofdrollen voor Richard Gere, Laura Linney, Steve Coogan en Rebecca Hall.