Hatchet (Adam Green, 2007)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Hatchet

De onafhankelijke Amerikaanse horrorfilm Hatchet is er eentje van de botte bijl. Van enige suggestie wil regisseur Adam Green niets weten. Als Victor Crowley (Kane Hodder, bij horrorfans het bekendst in de rol van Jason Voorhees sinds Friday The 13th Part VII: The New Blood) een van de negen potentiële slachtoffers in handen krijgt worden hoofden, ledematen en ingewanden voor het oog van de zeer nabije camera bruusk en voornamelijk handmatig gescheiden van de rest van het lichaam. Bloed spat letterlijk met emmers tegelijk tegen de boomstammen in een nachtelijk woud nabij New Orleans. De recentelijk verschenen Amerikaanse dvd-versie mag vele stappen verder gaan met bloedvergieten dan in de bioscoop, waardoor op het gebied van onsmakelijkheid de film een dikke voldoende scoort.

Opvallend genoeg gebruikt Victor Crowley (uiterlijk een kruising tussen The Toxic Avenger en The Elephant Man) slechts eenmaal de bijl uit de filmtitel. De mismaakte Victor is zo gewelddadig geworden omdat hij in zijn tienertijd tijdens Halloween door een paar tieners in brand is gestoken. Hij wordt gedreven door blinde wraak. Dat klinkt bekend in de oren. Adam Green heeft zich overduidelijk laten inspireren door de slashers uit de jaren tachtig, met name films als Friday The 13th en The Burning. Hij citeert naar eigen zeggen ook uit onder meer The Exorcist III. Naast Kane Hodder worden twee andere horroriconen uit de jaren tachtig vereerd met een cameo: Robert Englund (Fred Krueger uit A Nightmare On Elm Street) en Tony Todd (Candyman).

Gebrek aan originaliteit is niet het enige euvel van Hatchet. Het verhaaltje is de zoveelste, voorspelbare en bloedige variant op And Then There Were None, volgepropt met onverbloemde dubbelzinnigheid, onnodig veel blote borsten en personages die je eerder zou verwachten in de nieuwste editie van de filmserie Police Academy. Bij voorbaat is te voorspellen in welke volgorde de negen klanten van een rondvaartbootje het leven gaan laten. Hatchet zal slechts een zeer beperkte doelgroep een plezier doen: puisterige puberjongens en de vaste lezers van de filmhypesite Ain’t It Cool News.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *