Girlfriends (Claudia Weill, 1978)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
girlfriends

Dé grote inspiratiebron voor de speelfilm Frances Ha (2012) en de televisieserie Girls is Girlfriends, het speelfilmdebuut van Claudia Weill uit 1978. De stad, het sociale milieu en de krappe woonvertrekken zijn identiek en de jonge vrouwelijke hoofdpersonages hebben allemaal grote moeite met het vinden een werk, een relatie en levensgeluk. Alleen kleding en haardracht zijn drastisch veranderd in de afgelopen veertig jaar.

Er is een directe connectie met Girls, want in 2013 regisseerde Weill de aflevering Boys en acteur Bob Balaban speelt in twee afleveringen een gastrol. Balaban is een van de vele bekende gezichten in Girlfriends. Hij draagt in de film dezelfde baard als een jaar eerder in Close Encounters Of The Third Kind. In de rol van Martin is hij aan het begin van het verhaal de oorzaak van de breuk tussen hartsvriendinnen Susan (Melanie Mayron) en Anne (Anita Skinner). Ze delen al een tijdje een appartement in New York als Anne besluit met Martin te trouwen en Susan alleen achterlaat.

Susan (rechts op bovenstaande foto) is slecht voorbereid op het solitaire bestaan als jongvolwassene in een grote stad. Ze kan het zich niet langer meer veroorloven vrijblijvend aan te modderen en onbetaalde fotosessies te verrichten tijdens bruiloften en bar mitswa’s. Het wordt tijd dat ze haar werk serieus begint te nemen, want huur, gas en elektriciteit moeten worden betaald. Susan is een beetje onhandig in haar omgang met anderen, net als Frances (Greta Gerwig) in Frances Ha, en niet iemand die zichzelf makkelijk kan verkopen, ondanks aantoonbaar talent. Binnen de anderhalf uur die de film duurt zie je haar op natuurlijke wijze met vallen en opstaan en de nodige tranen belangrijke stappen en keuzen maken.

Melanie Mayron speelt Susan aandoenlijk onzeker en zonder enige glamour. De eenvoudige, documentaire manier van filmen vergroot het realisme. De personages staan centraal en het alledaagse wordt niet afgeleid door cinematografische hoogstandjes. Pas sinds de opkomst in het vorige decennium van het subgenre mumblecore is het low budget naturalisme van Girlfriends weer teruggekeerd in de onafhankelijke Amerikaanse cinema.

Hoofdrolspelers Melanie Mayron en Anita Skinner zijn de minst bekende acteurs in de film. Mayron heeft later veel televisiewerk gedaan en zal door sommigen herkend worden als fotograaf Melissa Steadman in de televisieserie thirtysomething (1987-1991). Skinner is nog te zien in de horrorfilm Sole Survivor (1983) voordat ze volledig van de radar verdween. Onder de veteranen onder meer Eli Wallach als rabbijn en Kenneth McMillan (Baron Vladimir Harkonnen in Dune van David Lynch) in een bijrolletje als enge taxichauffeur. Sommige acteurs stonden nog aan het begin van hun carrière, zoals Christopher Guest (later onsterfelijk geworden als gitarist Nigel Tufnel in This Is Spinal Tap) en Amy Wright (o.a. The Deer Hunter). Volgens de IMDb en Wikipedia was Stanley Kubrick een fan van Girlfriends. Niet zo verwonderlijk, want Kubrick was immers net als Susan van Joodse afkomst, woonachtig in New York en in het begin van zijn carrière actief als fotograaf.

Een legale manier om aan Girlfriends te komen is op dit moment via de VS in de vorm van een DVD-R uit de Warner Archive Collection. De beeldkwaliteit is iets minder dan ik van dit label gewend ben, al passen de stofjes, balken en krassen op het celluloid wel goed bij een kleine film als deze. Aan de soms vreemde kadrering valt op te maken dat de film is opgenomen op 16mm en opgeblazen tot 35mm.

7/10