Fireworks Wednesday (Asghar Farhadi, 2006)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

fireworks

Asghar Farhadi won voor zijn film A Separation maar liefst 62 prijzen waaronder een Oscar voor beste buitenlandse film in 2012. Zijn grote talent als regisseur van acteursensembles viel al op in het eerder op kleine schaal in Nederland uitgebrachte About Elly (2009). Een paar jaar daarvoor maakte hij Fireworks Wednesday dat nauwelijks onderdoet voor A Separation. Beide films vallen op door het hoge spelniveau en een intensiteit die soms oncomfortabel aanvoelt.

Roohi (Taraneh Alidoosti), een levenslustige aanstaande bruid, wil op de laatste dag voor de jaarwisseling nog wat bijverdienen door een schoonmaakklus te doen bij een gezin in een flat aan de andere kant van de stad. Door recent schilderwerk is het een puinhoop in het huis. De scherven van een gesneuveld raam liggen nog steeds onder aan het venster. Het lijkt net alsof er een wervelwind in de kamers heeft huisgehouden. Roohi belandt midden in het stormachtige huwelijksconflict van Morteza (Hamid Farokhnezhad) en Mozhde Samiei (Hediyeh Tehrani). De emotioneel gebroken Mozhde stuurt Roohi eerst weg, maar bedenkt zich en zet haar in om te bewijzen dat haar man vreemd gaat met de buurvrouw. De jonge Roohi laat zich in eerst instantie geamuseerd gewillig als speelbal gebruiken, maar heeft naarmate de avond valt en het vuurwerk toeneemt steeds meer moeite om partij te kiezen in het conflict. Ze weet dat haar bijdrage bepalend is voor de toekomst van het huwelijk.

Net als in zijn andere films geeft Farhadi beetje bij beetje informatie over de ware drijfveren van de personages en wordt de kijker meerdere malen op het verkeerde been gezet. Hij heeft daarbij ook oog voor de tragedie van personages die slechts in de marge van het verhaal voorkomen. Tot aan het einde toe bevindt het verhaal zich in een permanente staat van opwinding die per scène toeneemt, niet in het minst vanwege de onontkoombare soundtrack. Fireworks Wednesday heeft nauwelijks filmmuziek. De soundtrack wordt bepaald door de rotjes, voetzoekers en ander knalwerk dat kinderen vrijwel onophoudelijk op de straat afsteken. Het huwelijk is een oorlogsgebied.

9/10