Films van de familie Cuarón: Año Uña (2007) & Rudo Y Cursi (2008)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Año Uña

Año Uña

De Mexicaanse familie Cuarón is een echte filmfamilie. Alfonso boert internationaal goed dankzij een aflevering Harry Potter en vooral de instant cultfilm Children Of Men. Twee familieleden brachten onlangs ook ieder een film uit.

Cuaróns zoon Jonás (1983) verraste in 2007 met zijn debuut Año Uña, een film waarin het verhaal verteld wordt aan de hand van een opeenvolgende reeks foto’s. Het procedé is hetzelfde als in de korte film La Jetée van Chris Marker uit 1962, maar dan uitgesmeerd over de lengte van 78 minuten. Año Uña zou de verzameling vakantiekiekjes kunnen zijn van Molly (Eireann Harper), genomen tijdens haar vakantie in Mexico. Daar ontmoet ze het jochie Diego (Diego Cataño). Hij raakt in de ban van Molly en besluit haar, op de bonnefooi en zonder het thuisfront in te lichten, op te zoeken in New York. Het effect van Año Uña is dat ik me de film herinner alsof de beelden wel degelijk hebben bewogen, iets wat me na La Jetée niet is overkomen. Komt dat door de uitgebreidere lengte van Año Uña, het alledaagse van het verhaal of door de combinatie van gemonteerde kleurige foto’s en de levendige soundtrack?

De derde getalenteerde Cuarón is Carlos, de broer van Alfonso. Gezamenlijk waren ze verantwoordelijk voor het script van Y Tu Mamá También (2001). Zijn eigen regiedebuut Rudo Y Cursi is een prettige voetbalkomedie met Fausttrekjes. De Mephistopheles van het verhaal is ditmaal tevens de (onbetrouwbare) verteller: voetbaltalentenjager Batuta (Guillermo Francella), een gladjanus met een vlotte babbel, een glimmend rode sportauto en altijd een verse rondborstige jongedame aan zijn zijde. Het kan geen toeval zijn dat hij de broers Tato (Gael García Bernal) en Beto (Diego Luna) tussen de weilanden ontmoet op een kruispunt. Hij staat met een lekke band aan de kant van de weg en vraagt de jonge mannen om hulp. Terwijl in de plaatselijke garage het wiel wordt vervangen, koopt Batuta een sixpack, trekt hij een bierblik open en bekijkt hij de wedstrijd, met Beto als doelman en Tato als dribbelende en trefzekere spits. Hij herkent hun talenten en belooft een gouden toekomst, maar aangezien hij maar een van de twee broers mee terug naar Mexico Stad kan nemen, laat hij de keuze afhangen van een strafschop

Rudo Y Cursi

Rudo Y Cursi

Uiteindelijk krijgen beide broers de kans het te maken in de Mexicaanse voetbalcompetitie. Tato (op het veld omgedoopt tot Cursi) hoopt indirect zijn gedroomde zangcarrière te verwezenlijken en de gokverslaafde Beto (de niet te passeren Rudo) hoopt nooit meer te hoeven werken op de bananenplantage. Batuta corrumpeert niet alleen de broers door ze als Kaïn en Abel tegen elkaar uit te spelen, maar ook het Mexicaanse voetbal door achter ieders rug de uitslagen in de voetbalcompetitie te beïnvloeden. Er is tot aan de slotfase weinig voetbal te zien. Carlos Cuarón bewaart de spannende sportbeelden voor de finale, wat een slimme zet is, want niet alleen is de kijker dan wel toe aan een potje voetbal, maar tijdens de wedstrijd moeten ook alle eindjes aan elkaar geknoopt worden, wat de opwinding alleen maar vergroot.