Fenster & ZZZ’s live @ De Nieuwe Anita (16 mei 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

zzz05

De Duits/Amerikaanse band Fenster ging gisteren in De Nieuwe Anita als schattig vuurvliegje vooraf aan rijzende zon ZZZ’s. De bescheiden droompopmuzikanten uit Berlijn wisselden in de eerste fase van hun optreden net zo vaak van instrument als van subgenre.Wanneer JJ Weihl zong kwam er steeds meer nagalm op haar stem en zweefden de liedjes richting shoegaze. Bij de nummers met Jonathan Jarzyna achter de middelste microfoon zou je zweren dat Belle & Sebastian op bezoek was in Amsterdam, mede vanwege de overeenkomsten tussen de verlegen jongensstem van Jarzyna en die van Stuart Murdoch. Dankzij ouderwets analoog klinkende synthesizerloopjes leek het bij een van de beste nummers alsof Ennio Morricone zich met het arrangement had bemoeid. In de tweede helft van de set waren de meeste goede ideeën op en beten de onzekere loopjes op bas, gitaar en KORG-synthesizer zichzelf te vaak in de staart. In plaats van een geheel te vormen, raakten ze al repeterend in kluwen verstrikt.

Fenster

Fenster

Tijdens de felle set van ZZZ’s was geen sprake van onzekerheid. Zo heftig hoor je het zelden in de kelder van De Nieuwe Anita. Voordat het volume en het tempo omhoog gingen bouwde het Japanse vrouwentrio de spanning op door te beginnen met zachte basflageoletten en rondzingende gitaarsnaren. Daarna telde drumster Lyn af en ging het trio over op stuwende noiserock, gespeeld met een ernstige toewijding die je eerder bij chirurgen verwacht. Vanwege de opperste concentratie was er geen ruimte voor een glimlach zoals je die wel ziet bij optredens van de Japanse noiseband Melt Banana.

Youkaku van ZZZ's

Youkaku van ZZZ’s

De gezichten van gitarist/zangeres Youkaku en bassist/zangeres Yukary bleven half verborgen achter zwarte lokken. De zware baslijnen werden expres kaal gehouden om voldoende ruimte te geven voor de wispelturige gitaarloopjes. De band speelde louter luide dissonanten zonder dat het optreden ook maar een seconde ontoegankelijk werd. De muziek vertoont overeenkomsten met het vroege werk van Liars, maar ZZZ’s zal nooit de nonchalance toelaten die bij optredens van de Amerikaanse band af en toe zorgt voor een tijdelijke dip. De Japanse neiging tot perfectie leverde een vastberaden uitvoering op en een set die nergens inzakte.