Fading Gigolo (John Turturro, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

fadinggigolo

De titel Fading Gigolo past goed bij het personage dat John Turturro speelt. Je zou denken dat hij centraal staat in de film, maar hij begint steeds meer te verdwijnen naarmate het verhaal vordert. De film lijkt veel meer te gaan over de bejaarde boekhandelaar Murray, gespeeld door Woody Allen, dan over bloemsierkunstenaar, loodgieter en elektricien Fioravante. Allen komt naar mijn gevoel vaker in beeld en heeft in ieder geval veel meer tekst. Turturro’s staat aan de zijlijn ietwat verdwaasd toe te kijken alsof hij vergeten is dat de camera op hem gericht staat. Misschien komt het door bescheidenheid dat de acteur/regisseur de focust verlegt naar de andere acteurs en zichzelf een dienende bijrol toebedeelt.

Fading Gigolo is een pikant bedoelde, flauwe komedie over een voormalige handelaar in tweedehands boeken die zijn vriend aanmoedigt een gigolo te worden en zelf een percentage van de inkomsten incasseert. Gemotiveerd door geldgebrek neemt Fioravante het aanbod van zijn oude vriend aan. Na een geslaagde sessie met de eerste klant (Sharon Stone) volgen nog meer dames die veel te knap zijn om voor seks te hoeven betalen. Vreemd genoeg volgt daarna pas de scène waarin Murray het idee oppert om sexy pseudoniemen te gebruiken. Een beetje laat, want meteen daarna worden de gigolo-activiteiten terzijde geschoven voor een plotwending die nauwelijks nog een link heeft met het voorafgaande.

In het tweede deel van het verhaal is Fioravante geen gigolo meer maar een therapeutische masseur, een talent dat nogal uit de lucht komt vallen. Hij wordt door Murray gekoppeld aan Avigal (Vanessa Paradis), de enige orthodox Joodse weduwe in Brooklyn met een zwaar Frans accent. Het is nogal raadselachtig waarom een vrouw die uit geloofsovertuiging weigert handen te schudden wel ingaat op een aanbod om haar rug te laten kneden door onbekende mannenvingers. Er bloeit iets moois op tussen de weduwe en de masseur, tot verdriet van de Joodse buurtagent Dovi (Liev Schreiber) die al een tijdje een oogje heeft op Avigal. Dovi maakt als obsessieve stalker een sinistere indruk. Het is moeilijk te geloven dat Avigal alsnog voor hem gaat vallen.

De toon van de film wijzigt en de poging tot humor vermindert, wat bij komedies wel vaker gebeurt in het laatste derde deel. De liefdesgeschiedenis krijgt echter geen kans op een fatsoenlijk verloop, want de orthodoxe karikaturen keren in alle hevigheid terug. Humor is pijnlijk duidelijk het grootste struikelblok in Fading Gigolo. Scenarioschrijver John Turturro ging er namelijk van uit dat als Woody Allen de teksten zou uitspreken het matige script vanzelf grappig zou worden.

2/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *