Extraterrestre (Extraterrestrial) (Nacho Vigalondo, 2011)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

extraterrestre

De kleine Spaanse sciencefictionfilm Extraterrestre speelt zich vrijwel volledig af in een appartementencomplex. Het is een geliefde locatie in meer recente films.

Dit jaar speelden twee in Nederland uitgebracht bioscoopfilms zich af in een appartementencomplex: de Indonesische actiefilm The Raid (Gareth Evans, 2011) en de Spaanse thriller Sleep Tight/Mientras Duermes (Jaume Balagueró, 2011). Weinig locatie scheelt budget, maar doet wel extra beroep op de creatieve vermogens van de makers. Probeer maar eens het interieur van een doodskist anderhalf uur lang interessant in beeld te houden zoals in Buried (2010). Laatstgenoemde film is van de Spanjaard Rodrigo Cortés en het zijn opvallend veel Spaanstalige genrefilms die dankbaar gebruik maken van afgesloten ruimtes. In La Casa Muda (Gustavo Hernández, 2010) lijken twee personages niet meer te kunnen ontsnappen aan een oud, donker en afgelegen huis. Jaume Balagueró van Sleep Tight startte eerder samen met coregisseur Paco Plaza in 2007 de filmserie [Rec] waarin een virus bewoners van een appartementencomplex verandert in tierende zombies. Het Argentijnse Fase 7 (Nicolás Goldbart, 2011) probeert aan dat thema een komische bedoelde draai te geven. In hetzelfde jaar als Fase 7 verscheen ook Extraterrestre.

De tweede speelfilm van Nacho Vigalondo speelt zich voor het merendeel af in het huis van Julia (Michelle Jenner). De andere personages zijn haar vriendje Carlos (Raúl Cimas), de opdringerige buurman Ángel (Carlos Areces) en Julio (Julián Villagrán), de man naast wie ze op een ochtend wakker wordt, maar de naam niet meer van kan herinneren. Ondertussen hangt een immense UFO boven de stad en zijn de straten uitgestorven. De UFO en de titel doen een film over de invasie van buitenaardse wezens vermoeden, maar Extraterrestre gaat vooral over liefde, overspel en jaloezie en dat allemaal op de vierkante meter.

Dankzij de komische timing van het acteursensemble levert dat voor tweederde een hele aardige film op. Hoe langer de personages buiten het pand verblijven, hoe minder geslaagd de film wordt, omdat buiten meer mogelijk is, maar het budget dat merkbaar niet toestaat.

6/10


De extra korte filmpjes op de Amerikaanse dvd-uitgave van Extraterrestre laten zien dat Nacho Vigalondo, eveneens maker van de sterke, minimalistische tijdreisfilm Los Cronocrímenes/Timecrimes (2007), originele ideeën het best weet te verpakken binnen een korte tijdsduur. Twee van de filmpjes zijn ondertiteld terug te vinden op YouTube.

Een man en zijn vriendin ruziën tijdens een buitenaardse ontmoeting.

Acteur Carlos Areces heeft thuis last van parallelle universa.