Afgelopen zondagavond zijn in de etalagegalerieën van de metrostations Wibautstraat, Weesperplein en Waterlooplein drie nieuwe kunstinstallaties officieel geopend. Traditiegetrouw maakten de organisatoren van Etalagegalerie Inkijk samen met de kunstenaars een fietstocht langs de drie locaties. Een fotoverslag.
Achter het raam op station Wibaustraat is beeldend kunstenaar Yarre Stooker in de installatie Merge met zichzelf en de omgeving in gevecht. Hij heeft zijn eigen silhouetten uitgesneden en versmolten tot een mensenkluwen met meerdere armen en benen. Achter de kluwen probeert een tweede figuur te ontsnappen aan de donkere kubus waar hij in is opgesloten. De bewegingen die de objecten suggereren doen denken aan de foto’s van Eadweard Muybridge.
Op station Weesperplein heeft Ruiter Janssen een inspirerende recente reis door Iran verwerkt in het ‘typografisch landschap’ Iran Binnenstebuiten. Wie tussen begane grond en metrospoor loopt kan niet om de imposante zwarte letters heen waarmee de naam van het land is geschreven. Dichterbij zijn in de hangende pictogrammen fictieve verbodsborden te herkennen die aangeven wat er allemaal verboden is in het land. Ruiter, in het dagelijks leven ontwerper van infographics voor NRC Handelsblad, merkte tijdens zijn verblijf dat de gastvrije bewoners van het land er achter de beschermende muren van hun huis een veel lossere levensstijl op nahouden en net zo gevoelig zijn voor de geneugten des levens als wij Europeanen. Met zijn installatie probeert de kunstenaar de vooroordelen te nuanceren en/of te weerleggen die wij Westerlingen hebben over Iran.
Op onderstaande foto’s is Iran Binnenstebuiten door omstandigheden nog een work in progress. Over enkele dagen is de installatie volledig afgerond. Je hebt dus kans de kunstenaar deze week live in actie te zien wanneer hij de laatste hand legt aan zijn werk.
De cameratoezicht op station Waterlooplein is twee maanden uitgebreid met enkele priemende ogen die elke beweging van passerende reizigers vastleggen. Ze kijken nauwlettend en angstvallig toe hoe een vervaarlijk ogend wezen door het station rondwaart met een hamer in zijn klauwen. De ontsnapte Transformer is door kunstenaar Jelle de Graaf geheel uit plastic afval vervaardigd. Hij ziet er dreigend uit als je oog in oog met hem staat. Het lijkt alsof hij de nabije toeschouwer met een trefzekere klap tegen de vloer zal slaan. Het wezen ziet het echter als zijn taak om de beveiligingscamera’s dicht te spijkeren zodat iedereen zich onbespied door de openbare ruimtes kan voortbewegen.
De drie installaties zijn tot eind oktober te zien op de genoemde stations.