Er Ist Wieder Da (David Wnendt, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

er ist wieder da 02

Er Ist Wieder Da lijkt dankzij de uitgebreide aandacht in de Nederlandse media ook in ons land een succes te worden. Kriterion 2 in Amsterdam zat afgelopen zondagmiddag in ieder geval tot aan de voorste rij gevuld. De film verschijnt op het juiste moment gezien de zorgwekkende populistische tendensen die Europa uit elkaar dreigen te scheuren. Aan goede timing geen gebrek, maar daarmee heb je niet automatisch een geslaagde film in handen.

Er Ist Wieder Da begint bij een onverklaarbaar wonder. Hitler ontwaakt na zeventig jaar op de plek in Berlijn waar vroeger zijn bunker stond. De terugkeer blijft niet onopgemerkt en de man met het snorretje groeit in Duitsland uit tot een populair mediafenomeen. Iedereen denkt dat het een paljas is en niemand heeft door dat hij de echte Adolf is. De wederopstanding gaat gepaard met veel platte grappen. De manier waarop de voormalige nazileider zich verwondert over de moderne wereld levert weinig geïnspireerde humor op. De fysieke kolder bestaat uit mensen die over krantenrekken struikelen en hun hoofd tegen deuren stoten, vermoedelijk bedoeld als ode aan Charlie Chaplin, maar dan op het niveau van slapstick voor beginners.

De plot van Er Ist Wieder Da is opgehangen aan een reeks opnamen waarin acteur Oliver Masucci in Hitler-tenue door Duitsland reist en tussen toevallige passanten rondloopt om te zien hoe ze op zijn verschijning reageren. De spontane reacties zijn vaak pijnlijk om naar te kijken, want het gedachtegoed van Hitler blijkt springlevend onder bepaalde segmenten van de samenleving. Het effect van deze scènes neemt af wanneer ze worden gevolgd door confrontaties waarbij de reacties op geforceerde wijze worden gespeeld door acteurs, zoals tijdens een zogenaamd bezoek aan het hoofdkwartier van de nationaalsocialistische partij. Het is aan de kijker om echt van onecht te onderscheiden.

Er Ist Wieder Da (Oliver Masucci en Lars Rudolph)

Er Ist Wieder Da (Oliver Masucci en Lars Rudolph)

De beelden worden zogenaamd gefilmd door de slungelige cameraman Fabian Sawatzki (Fabian Busch). Hij hoopt met de reisreportage zijn baan terug te krijgen bij de commerciële zender MyTV. Vanwege geldgebrek maakt hij de reportage helemaal in zijn eentje. Vreemd genoeg is de cameraman zelf vrijwel constant naast Adolf H. in beeld te zien. Ik zat me de hele tijd af te vragen wie de reportage op zulke momenten filmt. De makers van Er Ist Wieder Da hebben blijkbaar onvoldoende nagedacht over hoe ze hun verhaal willen vertellen. Ze husselen willekeurig diverse stijlmiddelen door elkaar heen en bewandelen afleidende zijpaden.

In een van de onnodige terzijdes gaat Sawatzki op bezoek bij een collega van MyTV op wie hij heimelijk verliefd is. Bij haar thuis wordt de man geconfronteerd met een vriendenclub die bestaat uit norse satanisten. Wat de satanisten in de film te zoeken hebben is me niet helemaal duidelijk. De scène is in ieder geval niet grappig en heeft geen enkele toegevoegde waarde. De donker geklede personages keren ook niet meer terug in het verhaal.

Acteurs moeten regelmatig hun acteerstijl bijstellen omdat de satire op gezette tijden voor even verandert in een parodie. De verwijzing naar de beruchte scène uit Der Untergang is het ergst omdat deze parodie met heel veel uitroeptekens verwijst naar de andere en betere parodieën die op YouTube zijn terug te vinden. De hele scène wordt door Stanley Tucci-lookalike Christoph Maria Herbst ook nog eens moddervet aangezet.

Back To The Future versus Er Ist Wieder Da

Back To The Future versus Er Ist Wieder Da

Een ander filmcitaat dat me opviel heeft betrekking op een populaire Amerikaanse sciencefictionfilm die afgelopen november weer even actueel was. Het duurde een tijdje voordat ik wist waar ik de kleding van cameraman Sawatzki eerder had gezien, maar opeens schoot het me te binnen: Marty McFly in Back To The Future. Die vergelijking is niet helemaal uit de lucht gegrepen, want Er Ist Wider Da is technisch gesproken een tijdreiskomedie.

4/10

2 thoughts on “Er Ist Wieder Da (David Wnendt, 2015)

  1. Toch maar gezien, deze film, maar helemaal met je kritiek eens. Heeft een hoog gehalte van ‘het boek was beter’ en dat verzandde zelf al nogal naar het einde toe, maar nog lang niet zo erg als deze film, dat wel tien eindes lijkt te kennen en waarvan ca. het laatste half uur overbodig is wat mij betreft. Ik had liever veel meer footage gehad van Hitler tussen echte Duitsers. Gemiste kans…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *