En Amont Du Fleuve (Marion Hänsel, 2016)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

En Amont Du Fleuve is een roadmovie die zich afspeelt op het water en moeilijk begaanbare bospaadjes. Twee halfbroers ondernemen een reis over rivieren en door bossen in Kroatië op zoek naar de plek waar het lichaam van hun vader werd gevonden met een kogel in zijn hoofd.

Joé en Homer ontmoeten elkaar voor het eerst wanneer ze gezamenlijk in Kroatië op pad gaan. Het zijn geen spraakzame types. Hun dialogen verlopen stroef. En Amont Du Fleuve moet het daarom grotendeels hebben van non-verbale communicatie. Dat begint goed in de openingsfase wanneer beide mannen wachten op de persoon bij wie ze een bootje komen huren. Zonder tekst en uitleg geeft de Franse regisseuse Marion Hänsel een aardig beeld van de twee verschillende karakters. Homer (Olivier Gourmet) zit buiten in zijn eentje aan een tafel voor zich uit te staren met twee biertjes binnen handbereik, terwijl Joé (Sergi López) een wandelingetje in de omgeving maakt. Acteur Sergi López hoeft weinig te doen om over te komen als de sympathiekste van de twee hoofdrolspelers. Joé maakt snel vrienden door steentjes te keilen met een groepje lokale kinderen. Ze bedanken hem door een hond mee te geven als reisgezelschap.

En Amont Du Fleuve (Olivier Gourmet & Sergi López)

[spoilers]
Olivier Gourmet acteert minder soepel dan López. Het spel van de Belg is lang niet zo onzichtbaar als dat van de Spanjaard. Eenmaal onderweg blijken de leegtes tussen de spaarzame gesprekken vooral gevuld te worden met toeristisch natuurschoon. De film kabbelt voort zoals het water in de rivier waar het bootje over vaart. De interesse keert weer een beetje terug als de twee mannen hun weg lopend voortzetten en dreigen te verdwalen. Onderweg vragen ze een man met een geweer naar de weg en worden de hoofdrolspelers heel eenvoudig weggespeeld door de Ierse acteur John Lynch in de bijrol van Sean. Als Sean de naam hoort van de vader verraadt de trilling in zijn stem dat de man meer over diens dood weet dan hij aanvankelijk vertelt.

Homer en Joé ontmoeten Sean (John Lynch)

Wat ik niet helemaal begrijp is waarom Sean de twee vreemdelingen meeneemt naar het klooster waar hun vader werd gevonden. De Ier neemt onnodig risico, want het blijkt dat hij nabij het klooster een flink wapenarsenaal verbergt. Wat als Joé en Homer het om wat voor reden dan ook op het arsenaal hadden gemunt?

Na het kloosterbezoek probeert de overlevingstocht in En Amont Du Fleuve nog een beetje te lijken op Deliverance (1972), leggen de mannen zoals te verwachten hun meningsverschillen bij en grijnst Homer tevreden over de harmonieuze afronding van het verhaal terwijl hij het bootje over een rimpelloze rivier richting huis laat koersen.

5/10

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.