De Liefhebber (Hester Carvalho, 2010)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

liefhebber

De Liefhebber, de debuutroman van popjournalist Hester Carvalho, is gemonteerd als een film.

De term hiphopmontage heeft in het bijzonder betrekking op de eerste twee films van Darren Aronofsky: Pi (1998) en Requiem For A Dream (2000). In beide films worden snippers uit de werkelijkheid in repeterende motieven binnen een straf ritme aan elkaar geplakt. Aronofsky tekent zo op een koele, zakelijke wijze het obsessieve gedrag van zijn hoofdpersonages. Requiem For A Dream gaat over verslaving, aan dieetpillen en harddrugs, en hoe de personages zichzelf systematisch naar de verdommenis helpen. De debuutroman De Liefhebber van Hester Carvalho gaat over de ondergang van een boekenverkoper nadat deze in een onbedachtzaam moment een trekje neemt van een crackpijp. De korte, tot op het bot afgekloven zinnen van Carvalho worden op een zelfde snelle wijze aan elkaar gemonteerd als de beelden in Requiem For A Dream.

De route van hoofdpersoon Morris Haasbroek, van zijn huis naar de dichtstbijzijnde dealer en weer terug, is een routinetocht waar geen dichterlijke opsmuk bij past. Brug over, steeg door, hoek om, stoep op. Recht op het doel af. De zinnen hebben de haast van een wanhopige junkie die hongerig snelwandelt over de Zeedijk. Na een paar pagina’s weet de lezer zelf blindelings de weg over de Wallen. Elke handeling is een korte aaneenschakeling van routineuze bewegingen: Kluis dicht, licht uit, deur open, deur dicht, alarm aan, hek naar beneden. Vergelijk een dergelijke sequentie met de drugsscènes in Requiem For A Dream: naald gaat in ader, heroïne stroomt door bloed, pupillen vergroten. Knip, knip, knip. Geen tijd voor afleiding. De personages worden gedefinieerd aan de hand van hun mechanisch ogende daden. Van de ene roes naar de volgende.

Ook tijdens de paar keer dat Carvalho de trip van de verslaafde beschrijft, laat ze zich niet verleiden tot purple prose. Pas als Haasbroek in een cel in Guadeloupe belandt, en tijd heeft om zijn liefhebberij voor de literatuur voorzichtig te hervatten, is er plaats voor beeldspraak, zij het met mate. In tegenstelling tot Requiem For A Dream heeft De Liefhebber geen last van de hyperbool. Het boek is wat dat betreft een stilistisch ingehouden, uiterst beheerst geschreven debuut.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *