Die Spinnen / The Spiders (Fritz Lang, 1919)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

spinnen

Dankzij dvd en blu-ray komen complete oeuvres van regisseurs beschikbaar en is het bijvoorbeeld mogelijk vroeg werk van de Duitse cineast Fritz Lang te zien. Fanatieke verzamelaars van zwijgende films zullen het niet erg vinden dat Die Spinnen niet een van zijn beste films is.

De held in het avonturenepos Die Spinnen is Kay Hoog, gespeeld door Carl de Vogt, who today seems somewhat colourless, zoals Lotte Eisner het eufemistisch aanduidt in haar boek over het werk van Fritz Lang (Da Capo Press, 1976). De Vogt komt te stijf aristocratisch over om een Harrison Ford te zijn. Tegenspeelster Ressel Orla, in de rol van de boosaardige Lio Sha, zou tegenwoordig eerder als strenge lerares gecast worden dan als lenige boevenbazin. De decors maken meer indruk dan de acteurs, vooral de Incatempels in het eerste deel van het tweedelige feuilleton.

Kay Hoog is naar Midden-Amerika gereisd om een schat te vinden en en passant mensen te redden, zoals de Incaprinses die op het punt staat innig omarmd te worden door een wurgslang. Het tweede deel van de film gaat over de jacht op een diamant in de vorm van een Boeddhahoofd. George Lucas en Steven Spielberg waren onder meer geïnspireerd door Fritz Langs Indian Epic uit 1959, maar de roots van Indiana Jones zijn al terug te vinden in Die Spinnen.

6/10