Dead Snow 2: Red vs. Dead (Tommy Wirkola, 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

deadsnow2

Een editie van het Imagine Film Festival is pas compleet wanneer nazizombies zijn gesignaleerd. De Noorse film Dead Snow 2 pikt de draad op waar het eerste deel in 2009 was geëindigd. Geen nood voor wie deel 1 heeft gemist, want de eerste minuten bestaan uit een uitgebreide recap zoals je normaal gesproken alleen bij televisieseries ziet. Martin (Vegar Hoel) heeft de eerste aanval ternauwernood overleefd, onder meer door na een zombiebeet zijn rechterarm af te zagen. In het ziekenhuis hebben ze per abuis de verkeerde arm aangenaaid, die van Herzog (Ørjan Gamst), de leider van de nazizombies. De arm leidt een eigen moorddadig leven, maar als Martin het eigenwijze ledemaat eenmaal onder controle heeft kan hij zijn nieuwe speciale krachten inzetten in de strijd tegen de oprukkende levende dode Duitse soldaten. Hij krijgt daarbij hulp van een speciaal overgevlogen eenheid van de Amerikaanse organisatie Zombie Squad die slechts bestaat uit een overmoedige nerd (Martin Starr) en zijn twee zussen (Jocelyn DeBoer en Ingrid Haas).

Net als in zijn voorganger spat het bloed in Dead Snow 2 vrijelijk van het scherm en is niemand veilig. Onschuldige gezinnen, bejaarde echtparen, jonge moeders, spelende kinderen, invaliden, Franse toeristen, agenten en een pater worden zonder pardon op diverse, creatieve manieren uit elkaar gereten. Van dikke darmen zaagt men planken, is het motto van de filmmakers. Ze hebben grenzeloos veel plezier in het verzinnen van pijnlijke manieren om personages en passanten aan het leven te ontrukken. Ze rekken de genreconventies op door Herzog en Martin speciale krachten mee te geven waarmee ze hordes overledenen weer tot leven kunnen wekken, zoals een ingevroren Sovjetlegereenheid. Ze verwijzen daarbij vaak naar films die weinig met horror hebben te maken. Een van de leden van de Zombie Squad citeert aan de lopende band uit Star Wars, de rechterarm van Martin is net zo onwillig als die van Peter Sellers in Dr. Strangelove en een gevecht op een rijdende tank lijkt rechtstreeks uit Indiana Jones-serie te komen.

Dead Snow 2 is vaak pure slapstick, meer in de traditie van Laurel & Hardy dan van George A. Romero. De confrontatie tussen de Duitse en Russische legereenheden doet vooral denken aan het taartengevecht in de slotfase van de korte film The Battle Of The Century (1927), maar dan met rondvliegende ingewanden en bloed in plaats van gebak en slagroom. Voor de ultieme beleving moet je dit soort films natuurlijk in een grote volle zaal zien met giechelende volwassen mannen, gillende vrouwen, nerveus converserende Italiaanse toeristen en mensen met de slappe lach. De voorstelling in Zaal 1 van EYE voldeed gisteren wat dat betreft behoorlijk aan de verwachtingen.

7/10