De afwezige vaders in Tricks (2007) en Quartier Lointain (2010)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Tricks

Tricks

In zowel Tricks als Quartier Lointain gebruiken jonge hoofdpersonages trucs in een poging een afwezige vader te herenigen met zijn gezin.

De zesjarige Stefek (Damian Ul) probeert in Tricks (Andrzej Jakimowski, 2007) de wereld naar zijn hand te zetten door samen met zijn oudere zus Elka (Ewelina Walendziak) rituelen te verzinnen. Zus laat vanaf een parkbank zien dat magie voor de helft bestaat uit het doorzien van menselijk gedrag en voor de andere helft uit een toevallige samenloop van omstandigheden. Sommige rituelen moeten eerst uitvoerig uitgetest worden. Zo heeft Stefek een stap of vier nodig om witte duiven uit de kooi van zijn oude buurman te laten vliegen.

De eerste truc om zijn vader tijdens een overstap langer op het station te laten wachten, is door kleingeld op het spoor te gooien vlak voordat de trein arriveert. De conducteur ziet het kleingeld en neemt de tijd de muntjes tussen de rails op te pikken. De tweede keer dat de jongen de truc toepast, krijgt zijn plan een onvoorziene wending (het toevalsaspect). Vader mist zijn trein en verblijft daarom langer in de kleine Hongaarse provinciestad. Voor Stefek en zijn zus biedt dat een mogelijkheid vader richting de winkel van hun moeder te manipuleren en het huwelijk te lijmen.

De truc van Thomas (Pascal Greggory) is in Quartier Lointain (Sam Garbarski, 2010) bewerkelijker. Hij reist terug in de tijd, terug naar de provinciestad waar hij opgroeide. Thomas verandert tijdelijk in de schoolgaande tiener die hij ooit is geweest (gespeeld door Léo Legrand). Het is 1967 en een paar weken voordat zijn vader op diens verjaardag het huis verlaat en nooit meer terugkeert. Lukt het Thomas deze keer zijn vader op andere gedachten te brengen en tegen te houden?

Quartier Lointain

Quartier Lointain

De overeenkomsten tussen de films zijn opvallend. Naast de afwezige vaders, de magie en de landelijke provinciestad, overheerst in beide verhalen de nostalgie. Regisseur Andrzej Jakimowski lijkt in Tricks terug te kijken op zijn eigen jeugd en striptekenaar Thomas Verniaz loopt door het decor van zijn tienertijd. De stadjes zijn veilige, idyllische plekken. Op de straten en wandelroutes hebben de hoofdpersonages niets te vrezen – het is de thuissituatie die angst inboezemt.

We bezien de stad af en toe van bovenaf vanuit een bijna goddelijk perspectief. Gods blik wordt in Tricks gesymboliseerd door de alsmaar boven de daken fladderende witte duiven. Daarnaast symboliseren de vogels de terugkeer naar het oude nest. In Quartier Lointain fladdert bij de begraafplaats een witte vlinder boven het hoofd van de volwassen Thomas. De man kijkt omhoog om de vlinder te volgen, valt flauw door duizeligheid en ontwaakt in het verleden. Hij is per ongeluk in het stadje aangekomen, omdat hij in slaap is gevallen in de verkeerde trein. Net als de vader in Tricks moet hij de tijd doden in afwachting van de eerste trein terug. De film wekt de suggestie dat de hele reis terug in de tijd een droom is, gedroomd in de trein van of naar thuisstad Parijs.

Aan het eind van Tricks valt de jonge Stefek ook in slaap in een trein, maar komt zijn nachtelijke tocht toch precies uit op de juiste plek op het juiste moment. De grootste truc in Tricks en Quartier Lointain heeft alles met toeval te maken, of misschien met een Goddelijke ingreep.

Trick 7/10 | Quartier Lointain 7/10