Crows: Episode 0 (Kurôzu Zero) (Takashi Miike, 2007)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Crows Episode 0

Het is een mirakel dat uit het overbevolkte scenario van Crows: Episode 0 een hoofdpersonage gedestilleerd kan worden. Hij heet Genji (Shun Oguri) en zijn enige motivatie is de sterkste te zijn op de door moeilijk opvoedbare jongens bevolkte Japanse Suzuran High School. Hij wil de koning van Suzuran zijn en meer aanzien krijgen dan zijn yakuza-vader. Op de school wordt nooit lesgegeven. De leraren hebben een korte rol in de proloog die zich afspeelt tijdens de opening van het nieuwe schooljaar. Ze zijn volledig incompetent en hebben geen enkele greep op de jongeren, wat blijkt uit hun afwezigheid in de rest van de film. De school is in de ban van geweld. Iedere sterke jongen wil namelijk, net als Genji, de koning van Suzuran zijn. Crows: Episode 0 bestaat daarom voor het grootste deel uit gevechten tussen potentiële koningen, geholpen door hun aanhangers. De verschillende jeugdbendes zijn kraaiennesten met elk hun eigen pikorde. De kunst is zoveel mogelijk nesten achter je te krijgen om zo de kans op overwinning te vergroten.

De proloog introduceert de meeste van de tientallen personages. Als de kijker tijdens het daaropvolgende muzikale intermezzo even op adem komt en tevergeefs probeert bij elke naam het juiste gezicht te plaatsen, worden vervolgens opnieuw enkele schijnbaar belangrijke personages aan de lange rij toegevoegd. Blijkbaar moesten alle figuren uit de manga waarop de film is gebaseerd op zijn minst even genoemd worden om alle fans tevreden te stellen. Voor de niet-ingewijden levert dat te veel overbodige informatie op en zonderlinge randfiguren, zoals de gevaarlijk ogende, sterke eenling met een capuchon over zijn ogen (van wie mij de naam even is ontschoten). Deze persoon blijft het hele verhaal buiten beeld en komt vervolgens aan het eind van de film nog even opdraven, zonder ook maar enige invloed uit te oefenen op de plot. Door toedoen van dit soort figuren duurt Crows: Episode 0 heel erg lang (meer dan twee uur). De jongen met de capuchon had zonder probleem geschrapt kunnen worden.

De hoofdpersonages zijn allemaal van het mannelijke geslacht en moederloos. Regisseur Takashi Miike (voor wie dit naar schatting speelfilm nummer 70 is) houdt van mannen. Vrouwen spelen in zijn werk een totaal ondergeschikte rol. Een film van Takashi Miike met een vrouw in de hoofdrol is een mislukte film (zie Andromedia, Silver en One Missed Call). De enige uitzondering is Asami (Eihi Shiina) die in Audition (1999) een onuitwisbare indruk maakt in haar grote bijrol als sinistere wraakengel. De paar meisjes in Crows: Episode 0 zijn opvallend genoeg geen lustobjecten, maar kleurloze wezens die, in tegenstelling tot de jongens, geen ambities lijken te hebben. De belangrijkste vrouwenrol is Aizawa Ruka (Kuroki Meisa), maar het is onduidelijk wat haar doel in het leven is. Ze komt op als R&B-zangeres, maar blijkt in het dagelijkse leven gewoon kool te pellen als eigenares van een groentestal. Misschien is ze verliefd op Genji, maar die mogelijke verhaallijn mag geen naam hebben. De enige uitgesproken liefde in de film is die van de onhandige, derderangs yakuza Ken Katagiri (Kyosuke Yabe) voor Genji.

Homoseksuele personages komen zo af en toe voor in Miike’s oeuvre, zoals de jonge yakuza Kenji in Blues Harp (1998). De herenliefde krijgt meer ruimte in het recente Big Bang Love, Juvenile A (2006). De bloederige gevechten van de leerlingen in Crows: Episode 0 zijn een mooi excuus voor het constant tonen van lichamelijk contact tussen mannen. Het contact tussen Genji en de onhandige yakuza Ken is strikt genomen van zakelijke aard. Ken leert de scholier de spelregels die gelden op de Suzuran High School en werkt als onwaarschijnlijke strateeg mee aan Genji’s weg naar de top. Zoals uit de openingsscène blijkt gaan Kens gevoelens voor de jongen zo ver dat hij bereid is zich voor hem op te offeren.

Het overtollige geweld wordt in de film verzacht door een vorm van humor die net zo weinig subtiel is als de vechtpartijen. Komische personages (zoals Ken) brengen de humor met te brede gebaren en de paar voor Takashi typische absurde momenten zijn te cartoonesk in vergelijking met het grimmige geweld. Humor is niet het grootste struikelblok in Crows: Episode 0. In deze, voor een jeugdig publiek gemaakte actiefilm lijken de personages geen innerlijke wereld te bezitten. De scholieren worden gedefinieerd aan de hand van hun gevechten en blijven verder lege hulzen. Iedereen lijkt slechts gedreven door oerdriften en instincten.

De jongens maken bijna allemaal een ontheemde indruk. Genji is de enige waarvan enigszins duidelijk is wat hem drijft, maar desondanks blijven sommige van zijn handelingen lastig te verklaren. Zo komt bijvoorbeeld een eenmalige, hysterische huilbui tamelijk uit de lucht vallen. De achtergronden en motivaties hoeven niet uitgetekend te worden, maar het lukt veel Japanse genrefilmers niet om enkel aan de hand van handelingen aannemelijke karakters op te bouwen. De queeste van Genji leidt slechts tot stompzinnig stompen.