Chi-Raq (Spike Lee, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Chi-raq (Teyonah Parris)

Chi-Raq (Teyonah Parris in de rol van Lysistrata)

De laatste film van Spike Lee gaat niet over een voormalige president van Frankrijk. Chi-Raq is een samenvoeging van de woorden Chicago en Irak. Er vallen vanwege schietpartijen meer doden in de Amerikaanse stad dan er Amerikaanse soldaten sneuvelen in Irak. Vaak zijn het onschuldige slachtoffers die geraakt worden door verdwaalde kogels. Vrouwen van wie de echtgenoten en vriendjes actief zijn in de twee grote rivaliserende bendes in Chicago komen bij elkaar en bedenken een plan om een wapenstilstand af te dwingen.

De inspiratie voor de bijzondere vorm van protest is een actie van vrouwen in Liberia. Zij hielden in 2003 een seksstaking en zorgden daarmee voor vrede in het land na veertien jaar burgeroorlog. Lysistrata (Teyonah Parris) wordt op het Liberiaanse voorbeeld gewezen door haar buurvrouw (Angela Bassett) bij wie ze is ingetrokken na een ruzie met haar vriendje, de rapper Chi-Raq (Nick Cannon). Lysistrata is het gewapende conflict tussen Chi-Raqs bende Spartans en de Trojans helemaal zat en weet een grote groep vrouwen te mobiliseren voor haar geweldloze verzet. No peace, no pussy, is hun slogan. De mannen van Chicago hebben het nakijken. Een van hen is verteller Dolmedes (Samuel L. Jackson) die als Grieks koor rijmend commentaar geeft op de gebeurtenissen.

Chi-Raq (Samuel L. Jackson)

Chi-Raq (Samuel L. Jackson)

De onalledaagse namen en de rijmende dialogen verraden dat Chi-Raq een moderne versie is van een klassieke Griekse komedie. Spike Lee maakte samen met Kevin Willmott een bewerking van het stuk Lysistrate van de Griekse blijspeldichter Aristophanes dat voor het eerst werd uitgevoerd in 411 voor Christus. Het is niet de eerste keer dat Lysistrate is verfilmd. Volgens IMDb.com stamt de eerste filmversie Lysistrata ou La Grève des Baisers uit 1910, geregisseerd door Louis Feuillade (o.a. Fantômas en Les Vampires).

Wat Chi-Raq met de verwijzing naar de oude Grieken wil zeggen is dat vrouwenprotest tegen mannengeweld van alle tijden en continenten is en dat hiphop rechtstreeks afstamt van de Griekse tragedies. Er zitten net even iets te weinig zang- en dansmomenten in de film om te spreken van een hiphopmusical. Spike Lee’s komedie kent veel verschillende personages, met bendeleiders en hun uitgebreide entourage, een leger aan strijdbare vrouwen, het gemeenteapparaat, politiemensen, het leger onder leiding van generaal King Kong (David Patrick Kelly) en de media. De kerkgemeenschap wordt vertegenwoordigd door John Cusack in de rol van priester Mike Corridan. Een van de weinige opwindende scènes is zijn lange, opzwepende preek tijdens de begrafenis van een door bendegeweld omgekomen onschuldig schoolmeisje. De acteur heeft aan het eind bijna geen stem meer over.

Chi-raq (John Cusack)

Chi-Raq (John Cusack)

Helaas voelt de rest van Chi-Raq ook aan als een lange preek. Ondanks alle vreedzame bedoelingen is Chi-Raq meer een twee uur durend pamflet dan een hele boeiende film. De komedie probeert grappig te zijn door het volume op te voeren. Het acteren is luid en overdreven. Veel personages zijn karikaturen, zoals de generaal op zijn kanon en de burgemeester van Chicago (een schmierende D.B. Sweeney). Cyclops, de leider van de Trojans, draagt vanzelfsprekend een ooglap en wordt door Wesley Snipes gespeeld als een giechelende puber. Op de priester na zijn alle mannen seksisten. De gefundeerde argumenten tegen het recht op wapenbezit worden afgezwakt door onrealistische taferelen. Van het conflict tussen de seksen blijft daardoor weinig meer over dan een zotte zedenschets over blauwe ballen. De bezetting van een legerschool in de eindfase van de film leidt tot een wonderlijke maar bovenal onbevredigende finale. Tijdens de paar muzikale intermezzo’s zou je wensen dat niet Spike Lee maar Baz Luhrmann achter de camera had gestaan.

5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *