Canshaker Pi & Pip Blom live @ Oedipus Brewing, Amsterdam-Noord (18 november 2016)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

canshaker-pi-03

De optredens van Canshaker Pi en Pip Blom waren vrijdag voor veel mensen een goede reden om Oedipus Brewing voor het eerst te bezoeken. Het gebouw ligt op een troosteloos industrieterrein aan de overkant van het IJ. De drukte op de pont naar het IJplein deed even vrezen dat het concert al lang en breed was uitverkocht. Gelukkig waren er bij aankomst nog enkele kaarten beschikbaar en mochten we getuige zijn van een van de levendigste concertavonden dit jaar in Amsterdam-Noord.

Achter het podium in Oedipus Brewing staan enkele bierketels als een groepje ijzeren reuzen enigszins bezorgd te wachten tot de heksenketel van Canshaker Pi eindelijk voorbij is. De kleinste ketel heeft al een flinke deuk opgelopen tijdens het vervoer en wil het daar graag bij laten. Het gaat er heftig aan toe op en voor het podium. De jonge Amsterdamse band hitst de eerste paar rijen op met opgewonden indierock. Ondanks het dwarse, soms onvoorspelbare karakter van de liedjes springen, duwen en trekken de in groten getale toegestroomde jongeren in bijna elk nummer met een niet-aflatende geestdrift. De oudere generaties slaan het tumult gade vanuit de veilige achterhoede.

Canshaker Pi

Canshaker Pi

Canshaker Pi speelt een verre van gezapige show waarbij de liedjes buiten hun oevers mogen treden. De scherp geslepen riffs en loopjes gaan in bijna elk nummer de strijd aan met dissonante akkoorden en noisy uithalen. Tijdens korte solo’s spelen de gitaristen doelbewust vrijwel geen enkele noot recht. De liedjes worden constant stevig door elkaar geschud. De muzikanten weten echter precies wat ze doen en twijfelen geen moment over de goede afloop. Canshaker Pi klinkt alsof Pavement is veranderd in een woeste garagerockband. De meeste liedjes hebben het tempo van Arctic Monkeys en de geurige tienergeest van Nirvana.

canshaker-pi-08

Voor de vier bandleden is het podium een speeltuin. Wanneer vanwege een technisch mankementje noodgedwongen heel even gepauzeerd moet worden, tovert gitarist Boris de Klerk elektronische stoorzendergeluiden uit zijn pedalen terwijl bassist Ruben van Weegberg het gistproces van het bier probeert te beïnvloeden door zijn instrument indringend te laten brommen. Niet lang daarna kan er weer afgeteld worden, wordt de enige crowdsurfer van de avond ruggelings boven de dansende massa uitgetild en brullen fans luidkeels mee met de lalala’s in het nummer Over, de afsluiter van het debuutalbum op Excelsior. De toegift is een vrolijk chaotisch onderonsje met de vier bevriende bandleden van voorprogramma Pip Blom.

Pip Blom

Pip Blom

Pip en haar drie mannelijke begeleiders zijn de vaste opening tijdens de huidige tournee van Canshaker Pi. Bij beide bands zit de rock-’n-roll in het DNA. Hallo, wij zijn Pip Blom, zegt de zangeres/gitariste voordat de korte en bondige set van start gaat. In elk nummer heeft ze aan een paar doelmatig geselecteerde akkoorden genoeg voor het neerzetten van een aantrekkelijke riff die een nummer lang leidend is. Haar jeugdige stem wordt ondersteund door een volwassen bandgeluid. De muzikanten durven nog niet de remmen los te gooien op de manier waarop de Canshakers dat later zullen doen, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Met de zorgwekkende ontwikkelingen op het wereldtoneel in het achterhoofd ben ik niet zo snel geneigd te zeggen dat de jeugd de toekomst heeft, maar als ik Canshaker Pi en Pip Blom bezig zie, gloort er zowaar weer een sprankje hoop aan de donkere horizon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *