Bonnie ‘Prince’ Billy & Broeder Dieleman @ De Roode Bioscoop (21 september 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

bonnieprince01

Bonnie ‘Prince’ Billy uit Louisville, Kentucky trok afgelopen week samen met The Cairo Gang door Nederland in het kader van The Royal Dutch Tour, een concertreeks van acht kleinschalige akoestische shows voor een select publiek op speciale locaties, merendeels oude kerkjes. Broeder Dieleman verzorgde tijdens de tournee het voorprogramma. Gisteren werd The Royal Dutch Tour afgesloten met twee optredens in de Roode Bioscoop aan het Haarlemmerplein in Amsterdam, een zaaltje waar niet veel meer dan zestig mensen in terecht kunnen. In deze intieme setting kwamen de onversterkte liedjes uitstekend tot hun recht en kon niemand ontkomen aan Bonnie’s intense blik.

De Schelde mondt uit in de Jordaan, zong Broeder Dieleman gisteravond in een van zijn liedjes. Hij doelde daarmee op de Bijbelse Jordaan terwijl hij zijn lied vertolkte aan de rand van de Amsterdamse Jordaan. De Zeeuwse zanger kon het niet nalaten tussen de nummers door op grappige wijze zijn afkeur uit te spreken over de grote stad. Hij hoopte dat de Randstad nooit zou groeien tot aan de grenzen van zijn geliefde provincie Zeeland. De natuur en vooral vogels keerden vaak terug in de liedjes van zijn eerder deze maand verschenen en door velen bejubelde tweede album Gloria. Hij zong over kauwtjes en aalscholvers en dacht dat we die laatste vogel niet kenden in Amsterdam. Een misvatting, want je kunt wel degelijk enkele exemplaren elke dag hun veren zien drogen midden in de vijver van het Oosterpark. In dat park zit ook een kolonie krijsende halsbandparkieten die ik de Zeeuwen graag cadeau geef.

Broeder Dieleman en Zuster Van Osta

Broeder Dieleman en Zuster Van Osta

De beminnelijke Broeder Dieleman maakte met zijn spirituele liedjes voor heel even een kerkje van de voormalige bioscoopzaal die begin vorig eeuw werd opgericht door een atheïstische anarchist. Het ruim zestig man/vrouw sterke publiek luisterde vanaf de kerkstoeltjes toe, stilletjes zwetend door gebrek aan airco. De zanger had een gitaar en een banjo meegenomen en de piano thuisgelaten. Zijn bescheiden begeleiding bestond deze avond uit de tweede stem van de uiterst geconcentreerd zingende Janine van Osta. Na een paar liedjes kwam Leo Meijer (This Leo Sunrise, The Royal Stable) de twee versterken met drones op een klein harmonium in onder meer Klein Zieltje, een liedje dat de luisteraars tot aan de Hemelpoort bracht. Het optreden was een passende stemmige opmaat voor de tweede act van de avond.

Na een korte pauze wachtten we op de binnenkomst van Bonnie ‘Prince’ Billy (Will Oldham) en zijn begeleider Emmett Kelly van The Cairo Gang. We hoorden het duo vanuit de verte de gitaren stemmen voordat ze via de nooduitgang achter in de zaal de Roode Bioscoop binnen liepen. Het was hun laatste optreden van een acht shows tellende Royal Dutch Tour langs bijzondere locaties in Nederland. ’s Middags hadden ze op dezelfde plek een matineevoorstelling gegeven, maar de twee toonden geen enkel teken van vermoeidheid. Oldham liet regelmatig zijn eigen gitaar op de grond liggen zodat hij tijdens het zingen alle gelegenheid had om woorden te accentueren met armbewegingen. De parttime acteur gebruikte een stoel en een grote zwarte stookkachel als toneelattributen. Zijn onversterkte stem bereikte moeiteloos de achtermuur en zijn priemende ogen keken ook de mensen op de achterste rij indringend aan. Het witte tenue van de bebaarde Oldham stak helder af tegen het rode gordijn waarmee het zaaltje van het voorcafé werd afgesloten.

Bonnie ‘Prince’ Billy (foto: Shane Burmania)

Bonnie ‘Prince’ Billy (foto: Shane Burmania)

Op de momenten dat de twee muzikanten gezamenlijk gitaar speelden en daarbij tweestemmig zongen was een vergelijking met illustere muzikale duo’s als Simon & Garfunkel en The Everly Brothers onvermijdelijk. Daar waren Bonnie en Emmett zich terdege van bewust en daarom speelden ze van het laatstgenoemde duo ook een cover (I’m Tired Of Singing My Songs In Vegas).

Zoals bij eerdere Nederlandse optredens was Oldham in een opperbeste stemming. De zanger probeerde de ernstige liedjes te relativeren door onder meer een mop te vertellen over de componist van het Amerikaanse volkslied, overigens zonder de gewenste lach op te roepen omdat hij vergat af te sluiten met een clou. Hij zong ook de jarige Emmett Kelly toe met een zelfbedacht verjaardagsliedje (zie bovenstaand filmpje). In de slotfase van het bijzondere intieme concert kwam niet alleen The World’s Greatest van R. Kelly voorbij, een liedje over bokser Mohammed Ali uit Louisville, Kentucky, de stad waar Will Oldham vandaan komt, maar ook een paar slaapliedjes, zoals I Wonder If I Care As Much van opnieuw The Everly Brothers waarin de verteller zichzelf in slaap huilt, en eentje waarin het kwaad in een droom verschijnt. Ondanks de opgewekte stemming van Bonnie ‘Prince’ Billy hangt er altijd een schaduw over zijn repertoire.

One thought on “Bonnie ‘Prince’ Billy & Broeder Dieleman @ De Roode Bioscoop (21 september 2014)

  1. Jammer dat ik deze twee mannen gemist heb. Was er graag naartoe gegaan, maar op vakantie gaan is toch ook wel lekker. Het eerste album van Broeder Dieleman vond ik al goed, maar zijn tweede vind ik misschien nog wel beter. Over Bonny zijn kwaliteiten hoef ik niets te zeggen volgens mij: een grootheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *