Bhajan Bhoy – Shanti Shanti Shanti (2022)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Ajay Saggar is sinds de jaren tachtig actief in meerdere bands en als geluidstechnicus te vinden achter de mengtafel bij onder meer Dinosaur Jr. en Animal Collective. De non-stop productieve muzikant uit Krommenie bracht begin deze maand onder de naam Bhajan Bhoy de cassette Shanti Shanti Shanti uit.

Dertig jaar na zijn eerste officiële cassette-uitgave met de band Donkey, vond Ajay Saggar het weer tijd voor een nieuwe cassette, ditmaal met zijn soloproject Bhajan Bhoy. Shanti Shanti Shanti is het derde deel van een drieluik en het vervolg op debuutalbum Bless Bless (2020) en de EP That Summer Oh Creator! (2020). Saggars inspiratiebronnen komen ook buiten de muziek, van escapistische populaire cultuur tot politiek en religie. De stem van acteur Lee Van Cleef in spaghettiwestern Day Of Anger (1967) opent het door Ennio Morricone beïnvloede slotnummer Van Cleef Dub. Stokely’s Rebellion werkt toe naar een speech van de Afro-Amerikaanse activist Stokely Carmichael (it’s not a riot, it’s a rebellion), met als ondergrond een soundscape die mij deed herinneren aan de dreigende opening van SPK’s album Zamia Lehmanni uit 1986.

Bij muziek van Bhajan Bhoy weet je van tevoren nooit precies wat je te wachten staat. Net als bij het bespreken van films is het lastig om spoilers te vermijden. Op Shanti Shanti Shanti worden diverse muziekstromingen vrijelijk afgewisseld en gecombineerd. Red, Green & Gold wordt aangedreven door spaced out dub techno. Kraut kruipt op elektronische wijze door Kosmos Klub. I Love You So is ceremoniële ambient die, wakker geschud door een soulsample, richting hogere regionen zweeft, geholpen door Aziatische klassieke klanken (de shakuhachi van gastmuzikant Ab Baars) en een vrije drumsolo.

Sagar heeft als solist volledige muzikale vrijheid. Hij verwerkt op gedoseerde wijze vele invloeden uit diverse windstreken. Oosterse instrumentatie, ambient drones en koorzang vormen een eenheid in hoogtepunt Won’t You Wait?, dat wordt gedragen door een hammered dulcimer. De vermenigvuldigde vocalen van zangeres Holly Habstritt Gaal benadrukken het spirituele vuur waar het album van is vervuld. Het nummer klinkt als een eerbetoon aan de toegewijde vocale muziek van Alice Coltrane. Shanti Shanti Shanti is een gevarieerde kosmische trip met een positieve uitstraling om donkere tijden mee te verlichten.

De cassette is uitgebracht in een beperkte oplage van 100. Een vinylversie staat in de planning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *