Bhajan Bhoy & His Raga Arkestra in dB’s Utrecht (14 mei 2023)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Gelegenheidsformatie Bhajan Bhoy & His Raga Arkestra gaf afgelopen weekend concerten in Amsterdam en Utrecht ter promotie van de eerder dit jaar verschenen twee albums To Love Is To Love. De twee shows werden geopend door gitaarvirtuoos Joost Dijkema en een piepjonge band uit Cardiff. Het optreden in OCCII kon ik niet bijwonen en dus reisde ik een dag later naar Utrecht voor een avond in dB’s.

Kurious Oranj begon zondag iets eerder dan stond aangekondigd, want de band moest het vliegtuig terug naar Cardiff halen. Op het podium stonden vier middelbare scholieren die het weekend van hun leven hadden. Hun eerste twee buitenlandse optredens waren belangrijker dan de voorbereidingen op het schoolexamen dat maandag gedaan moest worden. Volgens het programma klonk de muziek als Television met de rauwe energie van Hüsker Dü. Ajay Saggar, die de band naar Nederland had gehaald, moest denken aan Schotse tienerpunkband The Prats en Björks eerste band Tappi Tikarrass. De jongens breiden een lapwerk van meerdere invloeden aan elkaar tijdens hun prettig gehaaste set. De band is vernoemd naar het album I Am Kurious Oranj van The Fall. Van die band werd de openingsriff van het nummer I’m Frank geciteerd. De zanger/gitarist leek op een jeugdige Chris Bailey van The Saints en zong net zo toonvast van J Mascis. Af en toe staakte hij het springen achter de microfoon om een vragende blik te werpen richting de gitarist met het Soundgarden T-shirt die op zijn beurt oogcontact zocht met de verlegen bassist rechts op het podium. Het optreden was nog iets te veel een opsomming van muzikale invloeden, maar dat compenseerden de muzikanten door met veel overgave te spelen.

Kurious Oranj

Gitarist Joost Dijkema zorgde met zijn korte soloset voor een akoestisch intermezzo. Hij speelde vliegensvlugge fingerpicking op zijn twaalfsnarige akoestische gitaar in telkens een andere stemming. Dat stemmen voor ieder nummer nam enige tijd in beslag. De muzikant boog voorover richting microfoon om tekst en uitleg te geven tijdens het draaien aan de stemmechanieken. Met zijn melige commentaar gaf hij een komische draai aan de noodgedwongen korte pauzes. Op het recente, gevarieerde album After Thunder Sun zijn naast solostukken met zangpartijen ook country- en folkrock met band te horen. Zang en band bleven live achterwege. Alleen de snaren van de akoestische gitaar weergalmden door de zaal, met en zonder psychedelische effecten. Meezingende basnoten zorgden voor drones die goed aansloten het laatste concert van avond.

Joost Dijkema

Er zaten meer snaren op de gitaar van Joost Dijkema dan betalende bezoekers in de zaal. De avond verdiende meer belangstelling. Muzikant Ajay Saggars had speciaal ter promotie van de nieuwste twee albums van alter ego Bhajan Bhoy een band om zich heen verzameld. His Raga Arkestra bestond uit muzikanten die ook gastbijdragen op de platen hebben geleverd: drummer/percussionist Mees Siderius (King Champion Sounds), Holly Habstritt (gitaar, trompet, toetsen, zang), Elsa van der Linden (saxofoon, fluit) en Aaron Lumley (contrabas). De set begon met het golvende, elektronisch voortgebrachte geluid van een tanpura dat ook te horen is op beide delen van To Love Is To Love. Saggar hing boven een harmonium terwijl de overige bandleden kleine percussie-instrumenten bespeelden en meezongen met een herhaalde zangmelodie. Gezamenlijk verzorgden ze de begeleiding voor een imaginair hindoeïstisch ritueel.

Bhajan Bhoy & His Raga Arkestra

De levendige roffels van Siderius zetten vaart in de overige nummers. De sonic raga trips werden mede door toedoen van de blazers vermengd met spirituele jazz. De combinatie zorgde voor een uniek geluid. Er was voldoende gelegenheid tot improvisatie. Een kortstondig technisch mankement met de basversterker zorgde voor een nieuwe muzikale impuls toen de bas van Lumley plotseling extra hard terugkeerde in het totaalgeluid. De bassist zette direct een onverwachte zware groove in. De kosmische gitaren van Saggar gingen voluit in de rockende afsluiter The Guiding Light waarbij, net als in het openingsnummer, in koor werd meegezongen door de andere bandleden. Ondanks de bescheiden opkomst werden na afloop toch goede zaken gedaan bij de merchandise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *