Begin Again (John Carney, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

beginagain

Begin Again is een plezierige muzikale romantische komedie over de toevallige ontmoeting in zomers New York tussen een Britse singer-songwriter en een Amerikaanse platenbaas. De film geeft ook een luchtig commentaar op de huidige stand van zaken in de muziekindustrie.

Dan (Mark Ruffalo) is labelbaas en A&R-manager. Wat het werk van een A&R-manager precies inhoudt wordt duidelijk naarmate de film vordert. Een van zijn taken is het vinden van nieuw muziektalent en aansprekende liedjes. De weinig verheffende demo’s die Dan onderweg naar kantoor in zijn auto beluistert combineren slecht met zijn kater en worden al rijdend uit het raam gesmeten. Even later wordt hij ontslagen door de man (Mos Def) met wie hij ooit een succesvol platenlabel oprichtte. Dan reageert zich af door zoveel mogelijk drank te consumeren op diverse vaste stekken in de stad. De laatste bestemming van zijn kroegentocht is een muziekcafé waar Gretta (Keira Knightley) op aandringen van een muziekvriend tegen haar zin een eigen liedje uitvoert tijdens een open microfoon. Gretta zingt de frustraties van zich af over haar voorbije relatie met de populair geworden rockzanger Dave (Adam Levine, de frontman van Maroon 5) met wie ze samen liedjes schreef.

De reactie van Dan op Gretta’s optreden levert een van de beste scènes op. Dan is direct betoverd en begint ter plekke in zijn hoofd het liedje tot een hit te arrangeren. Regisseur John Carney maakt het arrangement zichtbaar door de op het podium achtergelaten instrumenten uit zichzelf mee te laten spelen. Dan weet ondanks zijn dronkenschap zeker dat hij met Gretta’s talent een plaats in de muziekwereld kan heroveren. Hij biedt haar een platencontract en zijn diensten als A&R-manager aan. Om zijn voormalige partner te overtuigen nemen Dan en Gretta in eigen beheer een album op op verschillende buitenlocaties in New York.

De straten van New York gaan er mooier uitzien door muziek en de stad inspireert tot een gepassioneerde uitvoering van de liedjes voor het album. Het duo brengt met hun project muziek weer terug naar de basis, weg van vergadertafels, reclamebureaus en platenmaatschappijen die proberen te scoren met gimmicks. De stad als opnamestudio is technisch gesproken ook een gimmick, maar daarbij staat tenminste de muziek nog steeds centraal en hebben de artiesten het heft volledig in eigen handen. Aan het eind van de rit concludeert het muzikale paar dat je helemaal geen platenmaatschappij nodig hebt om het grote publiek te bereiken. Begin Again behoort zonder meer tot het downloadtijdperk.

John Carney’s grote affiniteit met muziek bleek al uit zijn doorbraakfilm Once (2006) waarin de muziek ook op straat ligt. Dat hij tevens veel weet van de muziekindustrie blijkt onder meer uit de geloofwaardige wijze waarop hij Mark Ruffalo zijn personage vorm laat geven. Minder deskundige regisseurs zouden karikaturen maken van de bijrollen, maar Carney weet dat je niet veel hoeft aan te dikken om bijvoorbeeld de labelbaas van Gretta’s ex-vriend Dave binnen enkele zinnen en handelingen te karakteriseren. De lege frases en de geveinsde betrokkenheid verschillen niet veel van hoe echte platenbazen hun muzikanten benaderen. Het zijn meer zakenlui dan muziekliefhebbers. De film is ook zo aangenaam omdat Carney zoveel mogelijk de genreclichés probeert te vermijden. Gretta en Dan gaan een creatieve partnerschap aan en geen liefdesrelatie.

7/10

One thought on “Begin Again (John Carney, 2013)

  1. Gisteren ook de bioscoop bezocht om deze film te bekijken en vond ‘m sterk. Natuurlijk niet zo goed als Once, maar zoals je ook zegt was het fijn om te zien dat de cliches vermeden werden. Wel merkte ik dat een groot deel van het publiek het einde wel heel erg plotseling vond (zelf geen probleem mee).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *