Ava (Léa Mysius, 2017)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Coming of age is een geliefd genre bij debutanten. Regisseuse Léa Mysius liet zich voor haar eerste speelfilm Ava inspireren door haar eigen ervaringen als rebellerende tiener. De invloed van François Truffauts debuut Les Quatre Cents Coups is nooit ver weg.

De film Ava is in tweeën verdeeld, net zoals de scherpe V in de titel de twee A’s van elkaar scheidt. In het eerste deel leren we de dertienjarige Ava (Noée Abita) kennen. Het meisje krijgt in de zomer van haar oogarts te horen dat ze spoedig blind zal worden. Die gedachte hangt als een donkere schaduw over de zonnige strandvakantie samen met haar alleenstaande moeder en babyzusje. De emotionele moeder en de onbewogen dochter liggen vaak met elkaar overhoop, wat ook zou zijn gebeurd zonder oogproblemen, want Ava heeft de leeftijd waarop kinderen sowieso een rebelse houding aannemen tegenover de wereld in het algemeen en hun ouders in het bijzonder.

Ava (Noée Abita)

Ava heeft levendige nachtmerries en verbeeldt haar verminderende gezichtsveld door zwarte cirkels te schilderen die steeds dichter worden. Het meisje experimenteert met een leven zonder zicht door een blinddoek voor te doen en zo door het kustplaatsje richting de branding te wandelen. Ze gebruikt een gitzwarte herder als geleidehond. De film begint bij de ontmoeting tussen Ava en de hond, wanneer het meisje ligt te zonnen en de hond snoept van het bakje patat dat op haar buik rust. De zwarte kleur wijst vooruit naar het zwart dat Ava zal gaan omringen en naar het begin van het einde der tijden. Dat is niet mijn interpretatie, maar die van een leeftijdgenoot van Ava. De zwarte herder is van de in het zwart geklede Roma-jongen Juan (Juan Cano). Hij wordt vanwege een opstootje bij een strandpaviljoen opgepakt door twee agenten in zwarte uniformen die rijden op hele zwarte paarden. Regisseuse Léa Mysius slaat een beetje door met haar metafoor.

Het hele probleem van de aanstaande blindheid speelt in de tweede helft van de film geen rol van betekenis meer. We lijken beland in een uitgebreide wensdroom van Ava waarin ze optrekt met de spannende Juan. Vanuit de oude bunker waar hij zich schuilhoudt, beleven ze samen de wildste avonturen ten kostte van naakte zonnebaders. De vrijpostige actrice Noée Abita, die met haar achttien jaar eigenlijk te oud is om een dertienjarige te spelen, leeft zich heerlijk uit in haar debuutrol. Het tieneravontuur brengt de film uiteindelijk bij de romantiek van het Roma-bestaan. Er zijn meerdere aanwijzingen om de hele episode te zien als een fantasie van Ava, onder meer vanwege de opvallende achtergrondprojectie in de scène op de brommer en het liedje dat het meisje langs de kant van de weg playbackt en als dansmuziek gebruikt.

Ava (Noée Abita & Juan Cano)

De vrije vorm in de tweede helft van de film past bij de vrijheid waar Ava naar op zoek is. Ze leeft in het moment en kijkt niet meer vooruit naar haar onzekere toekomst. De film heeft daardoor last van een zekere richtingloosheid. Het verhaal gaat steeds meer over Juans wereld en we verliezen het zicht op de wereld van Ava. Vermoedelijk is dat de opzet, maar ik merkte wel dat mijn interesse in haar afwijkende levenstraject begon te verminderen. Toen het beeld aan het eind werd stilgezet, net zoals François Truffaut dat deed aan het strand in zijn invloedrijke coming of age-debuut Les Quatre Cents Coups (1959), ervoer ik dat niet als een mooie afsluiting maar dacht ik heel even dat de projector last hadden van een technische storing.

6/10

4 thoughts on “Ava (Léa Mysius, 2017)

    • Abita is een ontdekking. Ze is onder meer zo goed gecast vanwege haar opvallende, grote donkere ogen die alles gretig in zich opnemen voordat de blindheid toeslaat.

  1. Het gebrek aan eenduidigheid en richting speelde de film in de tweede helft parten, maar
    zorgde er deels ook wel voor dat ik de film als sterk eigenzinnig en opvallend heb ervaren. Dat is op zichzelf
    een positief gegeven. Ben het wel met je eens dat de regisseuse haar metaforen een stuk beter had kunnen doseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *