Alles Is Familie (Joram Lürsen, 2012)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

allesisfamilie

Alles Is Liefde (2007) is een bovengemiddelde Nederlandse familiekomedie. Opvolger Alles Is Familie speelt zich af in hetzelfde Amsterdamse decor. Is het vervolg net zo geslaagd?

Wat de eerste film naast een goede cast en natuurlijke dialogen aantrekkelijk maakt is de typisch Hollandse context: het Sinterklaasfeest. Michiel Romeyn zorgt als heldhaftige goedheiligman voor een leuk subplot, iets wat ik mis in de vervolgfilm.

Rode draad in de nieuwe film is het kinderloze huwelijk van Rutmer en Winnie de Roover. Ze boeren goed, hij (Thijs Römer) als songschrijver en zij (Carice van Houten) als relatietherapeute met een bestseller op haar naam. De toch al niet zo geweldige relatie komt onder extra druk te staan als blijkt dat Winnie’s kinderwens alleen vervuld kan worden met hulp van een zaaddonor. Je hoeft geen wiskunde gestudeerd te hebben om aan te voelen dat Rutmers jongere broer, kok en flierefluiter Charlie (Benja Bruijning) een ideale kandidaat is en dat er, ondanks aanvankelijke wederzijdse antipathie, iets moois gaat groeien tussen hem en Winnie.

De overige verhaallijnen die rondom dit magere en voorspelbaar aflopende gegeven worden gesponnen, zorgen er alleen maar voor dat de film een voor een komedie veel te lange lengte van twee uur en twaalf minuten heeft gekregen. Alle zijpaden moeten per se hun eindbestemming bereiken. Sommige zijpaden vertakken zich, zoals blijkt na een plotseling besluit van vader en moeder De Roover (Kees Hulst en Martine Bijl). Het traject van moeder eindigt letterlijk en figuurlijk in het water. De enige reden voor haar onbezonnen daad is om in de plot Winnie en Charlie bij elkaar te krijgen.

De verschillende spelmethodes van de acteurs brengen de film soms uit balans. Tegenover de onderkoelde Winnie staat de overdrijvende Rutmer. De uitstekend beheerst acterende Benja Bruijning heeft in de keuken een stuitend stereotype homofiel als collega. Kees van Kooten krijgt in een cameo een paar minuten om in een te strak jasje te mogen schmieren als verkoper van invalidenauto’s. Zijn rol past beter in een televisiesketch dan op het grote doek. De aanwezigheid van beroepskomieken René van ’t Hof en Michiel Romeyn belooft humor in de marge, maar de twee krijgen weinig ter zake doende bijrolletjes toebedeeld als onderdeeltje van een overvolle cast.

Het meest interessante achtergrondverhaal betreft de verdrietige Dick Tasman, de weduwnaar van de twee jaar eerder overleden zus van broers Rutmer en Charlie. Acteur Jacob Derwig geeft de onhandige Dick veel warmte mee zonder de humor te vergeten of te vervallen in sentimentaliteit. Alles Is Familie sleept zich naar het einde toe. [Spoiler:] Als Charlie en Winnie ’s avonds laat aan de Prins Hendrikkade eindelijk smoorverliefd in elkaars armen vallen, wordt het verhaal op irritante wijze met een laat conflict opgezadeld wanneer Winnie niet blij is met de onthulling dat Charlie de vader is van haar aanstaande kind. Andere verliefde mensen zouden zoiets als goed nieuws hebben ervaren. Winnie loopt echter kwaad weg en zadelt de kijker met een extra half uur filmtijd op.

4/10