Abductee (Yudai Yamaguchi, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

abductee

In de Japanse film Abductee wordt 50-jarige meneer Chiba (Yôichi Nukumizu) wakker in een container, vastgebonden en met een plastic zak over zijn hoofd. De vraag die de kijker zich de hele tijd stelt is: waarom bevindt Chiba zich in deze container en gaat het hem lukken aan zijn gevangenschap te ontsnappen?

Abductee is een film waarbij de antwoorden op die vragen meestal alleen maar kunnen teleurstellen. Het geheim is de sterkste troef en hoe langer de ontknoping blijft uitgesteld hoe beter, want onbeantwoorde vragen doen een beroep op de fantasie en bevorderen een aandachtige manier van filmkijken.

Jonge regisseur Yudai Yamaguchi, die zijn film tijdens het Imagine Film Festival aankondigde via een speciaal voor het festival opgenomen internetboodschap, weet met weinig middelen anderhalf uur lang de aandacht vast te houden. Een slimme zet in het scenario is het feit dat Chiba ooit een mangatekenaar is geweest. De kijkers krijgen een beeld van wat in de man omgaat, omdat hij via tekeningen probeert de omgeving rondom de container te visualiseren.

Niet iedereen zal het einde bevredigend vinden. Vlak voor het slotbeeld kon een vaste bezoeker van Imagine zich niet bedwingen. Wat is dit nu weer!? schreeuwde hij heel hard. Overigens was dat dezelfde bezoeker die altijd lacht op de meest onverwachte momenten.

6/10