A Long And Happy Life (Boris Khlebnikov, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

a long and happy life 3

A Long And Happy Life is een nieuwe toevoeging aan de recente reeks Russische films waarin een eenling tegenover een corrupte overheid komt te staan. De strijd van het individu tegen de gevestigde orde is bij voorbaat tot mislukken gedoemd. Het slachtoffer is deze keer een jonge boer die zijn landbouwgrond dreigt kwijt te raken.

A Long And Happy Life (oorspronkelijke titel: Dolgaya Schastlivaya Zhizn) is de vijfde speelfilm van Boris Khlebnikov. Sinds zijn debuutfilm Koktebel (2003) heeft hij enkele komedies gemaakt die aan onze bioscopen voorbij zijn gegaan. Zijn meest recente drama wordt in de publiciteit neergezet als een hedendaagse variant op de western High Noon (Fred Zinnemann, 1952). Het vervallen dorpje aan de rivier waar hoofdpersonage Alexander (Aleksandr Yatsenko) woont en werkt zou prima kunnen dienen als decor in een klassieke western. Net als High Noon gaat A Long And Happy Life over een man die alleen komt te staan in een confrontatie met een veel sterkere tegenpartij.

Alexander moet aan het begin van A Long And Happy Life beslissen of hij zich laat omkopen door lokale ambtenaren. Ze azen op het land waar hij onlangs zijn boerenbedrijf is begonnen. De jongeman sputtert eerst tegen, maar lijkt toch op het aanbod in te gaan. De oprotpremie is aantrekkelijk en het werk op het land is zwaarder dan de in de stad opgegroeide Alexander had verwacht. Zijn vriendin Anya (Anna Kotova) heeft dankzij haar werk als secretaresse op het gemeentehuis alvast een leuke nieuwbouwwoning weten te reserveren. Voordat hij de papieren tekent, licht Alexander zijn medewerkers in. Zij protesteren en weten hem voor hun plan te winnen om als collectief een vuist te maken tegen de voornemens van de gemeente, desnoods met geweld.

A Long And Happy Life geeft de kijker geen enkele reden om vast te houden aan een positief mensbeeld. De leden van het collectief laten zich namelijk uiteindelijk net zozeer door egoïsme leiden als de zelfzuchtige dienders van de overheid. Alexanders goede bedoelingen en medeleven leveren hem niets op. De man komt er te laat achter dat hij de situatie verkeerd heeft ingeschat en aan het kortste eind dreigt te trekken.

a long and happy life 2

Khlebnikovs film hoort bij een recente reeks Russische films over eenlingen en hun bij voorbaat verloren strijd tegen corruptie en bureaucratie. Kolya (Aleksey Serebryakov) moet het in Leviathan (Andrey Zvyagintsev, 2014) tegen de burgemeester opnemen om zijn huis van de sloop te redden en loodgieter Dima (Artyom Bystrov) loopt tegen een muur op wanneer hij in Durak (Yuriy Bykov, 2014) de lokale overheid probeert te waarschuwen voor een flatgebouw dat op het punt staat om in te storten. Ook de dystopische sciencefictionfilm Hard To Be A God (Aleksey German, 2013), over het verblijf van wetenschapper Don Rumata (Leonid Yarmolnik) op een door dwazen geregeerde planeet, misstaat niet in dit rijtje.

Net als in de bovengenoemde films speelt het verhaal van A Long And Happy Life zich af in een troosteloos landschap waar het heel vaak regent. Een beeld dat telkens terugkeert in de film is het riviertje dat langs het dorp stroomt. De witte koppen van de golven zijn op de achtergrond zichtbaar achter de ramen van Alexanders woning en als hij over de brug terug naar huis wandelt.

A Long And Happy Life (Aleksandr Yatsenko)

A Long And Happy Life (Aleksandr Yatsenko)

Je kunt het stromende water op meerdere manieren interpreteren. Het verbeeldt de onrust waar het hoofdpersonage door wordt omringd en waar hij door uit zijn slaap wordt gehouden. De rivier leidt wellicht naar de stad die Alexander achter zich heeft gelaten en waar hij wellicht meer toekomst heeft dan waar zich nu bevindt. Het water symboliseert ook de keuze waar Alexander voor staat. Gaat hij met de stroom mee of kiest hij er principieel voor om tegen de stroom in te blijven gaan?

8/10

2 thoughts on “A Long And Happy Life (Boris Khlebnikov, 2013)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.