Blade Runner – The Final Cut (Ridley Scott, 1982/2007)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

blade runner1

De terugkeer van Blade Runner in de Nederlandse bioscoop maakt veel emoties los bij de fans. Een van de bezoekers kon zich gisteravond in de volle grote zaal van EYE niet inhouden. Hij slaakte een opgewonden kreet toen de titel op het grote doek verscheen. Een dergelijke reactie verwacht je eerder bij het eerste akkoord dat een geliefde rockster aanslaat bij zijn langverwachte comebackconcert. Bij de aftiteling werd door meerdere bezoekers geapplaudisseerd. Het laatste applaus dat ik na afloop van een reguliere filmvoorstelling heb gehoord was volgens mij na afloop van Bambi. De sciencefictionfilm van Ridley Scott heb ik meerdere keren gezien, maar nog nooit op de enige manier waarop de film uit 1982 volledig tot zijn recht komt.

Dankzij het grote filmscherm, en bij de hand genomen door de synthesizersoundtrack van Vangelis, had ik gisteren voor het eerst het gevoel daadwerkelijk boven het industriële stadsgezicht te vliegen van dystopisch Los Angeles anno 2019. Het nachtelijke landschap glinsterde van de nieuwe details. Het verhaal over blade runner Rick Deckard (Harrison Ford) kende verder geen nieuwe geheimen. De speciale agent is door verregende straten en in verlaten monumentale panden op jacht naar vier zeer geavanceerde androïden van het type Nexus-6. Deze replicants onder leiding van Roy Batty (Rutger Hauer) zijn ontsnapt na een opstand op een buitenaardse mijn en teruggekeerd naar de aarde. Ze zijn op zoek naar hun maker Eldon Tyrell (Joe Turkel) en eisen een langer leven dan de vier jaar die ze gekregen hebben. Het is Deckards taak om ervoor te zorgen dat ze geen bedreiging meer vormen. In de praktijk vormen de vervuilde lucht en het drukke verkeer een veel grotere dreiging voor de bevolking, maar dat is een heel ander verhaal.

bladerunner03

Sean Young in de rol van Rachel

Wanneer fans het over Blade Runner hebben gaat het vaak over de identiteit van Deckard. Het is best mogelijk dat hij zelf ook een replicant is. Geen wonder dat hij weinig moeite hoeft te doen om een replicant te betrappen. It takes one to know one. We zien hem voor het eerst een test doen bij Rachel (Sean Young), een protegé van Tyrell die niet weet dat ze geen echt mens is. Rachel is uiteraard van streek na de test. Ze klopt bij Deckard thuis aan en laat hem onder meer een foto zien van zichzelf samen met haar moeder op een zonovergoten veranda. Deckard legt uit dat de dromen en herinneringen van Rachel niet van haarzelf zijn, maar afkomstig van Tyrells nichtje. Zijn eigen droom over een eenhoorn is een van de aanwijzingen dat hij zelf ook een androïde zou kunnen zijn. Het feit dat zijn ogen niet net zo glinsteren als die van Rachel en de andere replicants trekt die theorie weer in twijfel.

bladerunner

Op het grote scherm viel me een detail op waar ik thuis op het televisiescherm nooit eerder bij stil had gestaan. Replicants hechten veel waarde aan foto’s, want foto’s maken herinneringen tastbaar, zelfs als die herinneringen niet echt zijn. Rachel bewaart foto’s en ook replicant Leon Kowalski (Brion James) draagt een stapeltje bij zich. Deckard heeft thuis veel foto’s naast en tussen de partituren op zijn piano liggen. Het zijn veelal oude portretten in zwart-wit van onbekende mensen uit een vorige eeuw. Wanneer de camera over de piano glijdt, is een foto te zien die me tot nu toe niet eerder was opgevallen. In de marge van het beeld (op bovenstaande foto rechts) komt een ingelijste foto voorbij met een zelfde soort veranda als die van Rachel en haar moeder. Als het een jeugdfoto van Deckard is dan zou deze weleens net zo onecht kunnen zijn als Rachels jeugdherinneringen.

10/10

2 thoughts on “Blade Runner – The Final Cut (Ridley Scott, 1982/2007)

  1. Geweldig, dat detail!

    “Het is best mogelijk dat hij zelf ook een replicant is. Geen wonder dat hij weinig moeite hoeft te doen om een replicant te betrappen.” > Hij heeft ook weinig moeite met fysiek aangetrokken worden tot een andere replicant. It takes one to want one?

    “Het feit dat zijn ogen niet net zo glinsteren als die van Rachel en de andere replicants trekt die theorie weer in twijfel.” > Misschien glinsteren zijn ogen niet zo omdat-ie een exemplaar is uit een eerdere serie (Nexus-4? Nexus-5?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *