Wuthering Heights (Andrea Arnold, 2011)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

wuthering

Voordat ons team afgelopen zondag meestreed tijdens de zevende editie van de Kriterion Filmquiz, kwam het gesprek op Wuthering Heights. Geen perfecte film, was de consensus, maar ieder van ons trok daar zijn of haar eigen conclusie uit. Ik kwam zelf niet verder dan gematigd enthousiasme.

Net als de schrijvers van het artikel en de recensie in Sight & Sound (december 2011) vond ik de eerste helft goed en de tweede helft matig. Het kleine beeldformaat van 1.37:1 komt na Andrea Arnolds vorige film Fish Tank over als een trucje. Volgens het interview in de Filmkrant wilde Arnold het landschap niet in breedbeeld vastleggen omdat dialogen dan door het publiek ervaren zou worden als een tenniswedstrijd. Volgens mij zijn er andere oplossingen te bedenken om dat probleem uit de weg te gaan. De film komt in dit kleine formaat beter tot zijn recht op het schermpje van een mobiele telefoon. Op het grote doek, zeker met de neus er bovenop, zorgt de hobbelende en hotsende camera voor lichte misselijkheid.

De regisseuse plaatst haar personages in een ongenadige natuur. Wind en regen maken de woeste hoogten van de Yorkshire Moors nog kaler dan ze al waren. Als Heathcliff (Solomon Glave) in het heuvelgras ligt, is hij net zo aan de elementen overgeleverd als het in close-up gefilmde rottende fruit. De opvallende aandacht voor levenloze dieren (konijnen, honden, ganzen) benadrukt de alomtegenwoordigheid van de dood. Heathcliff neemt zijn doodsdrift wat al te letterlijk, maar dan zijn we al ver in de tweede helft van de film beland, het deel waarin hij gespeeld wordt door James Howson en het meisje Kathy (Shannon Beer) is veranderd in de vrouw Catherine (Kaya Scodelario). Elke gelijkenis tussen de twee vrouwen ontbreekt. Erger is het gebrek aan chemie tussen de volwassen Heathcliff en Catherine.

Andrea Arnold heeft een radicale interpretatie gemaakt van Wuthering Heights, maar de meest radicale versie stamt al uit 1970 en duurt slechts twee minuten. Zie hier (vanaf 1:03).

6/10