99 River Street (Phil Karlson, 1953)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

99riverstreet

Regisseur Phil Karlson is bekend van de noirs Kansas City Confidential (1952) en The Phenix City Story (1955), maar ook van de rattenhorrorfilm Ben (1972) met de titelsong van Michael Jackson. In het met veel vaart vertelde 99 River Street zet hij de kijker meerdere keren op het verkeerde been.

De film vangt aan met een bokswedstrijd, maar 99 River Street blijkt geen boks-noir, zoals Body and Soul (1947) en The Set-Up (1949). De wedstrijd is onderdeel van een televisieverslag, bekeken door oud-bokser Ernie Driscoll (John Payne). Ernie is nog steeds verbitterd over het verloren gevecht en de bokscarrière die hij vroegtijdig moest staken vanwege een oogaandoening. Hij verdient zijn schamele loon als taxichauffeur. Zijn overspelige vrouw Pauline (Peggie Castle) ziet haar uitzicht op een rijk leventje in rook opgaan en beraamt ter compensatie samen een fout vriendje een diefstal.

Even lijkt de film de richting op te gaan van heist-noir en overspeldrama, totdat een bevriende actrice van Ernie hem in paniek vraagt of hij met haar mee wil naar het theater waar ze eerder op de avond een auditie heeft gedaan. Zou 99 River Street dan toch een moordmysterie worden of heeft Carlson een nieuwe verrassing in petto?

Echo’s van de boksring en het theaterpodium keren later terug in het echte leven van de protagonisten, als Ernie in de climax zijn laatste gevecht herbeleeft en de actrice (Evelyn Keyes) haar talenten in de praktijk pas echt tot bloei ziet komen.

8/10