What Richard Did (Leonard Abrahamson, 2012)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

whatricharddid

Ik wist niet dat de Deense acteur Mads Mikkelsen een acterende oudere broer heeft. Hij heet Lars Mikkelsen en heeft een kleine, maar niet onbelangrijke rol in de Ierse film What Richard Did. De broer speelt de vader van de studerende rugbyspeler Richard (Jack Reynor). Het gezin heeft een hechte band. Voor buitenstaanders is het lastig daar zomaar deel van uit te maken, merkt ook Richards nieuwe vriendin Lara (Róisín Murphy, niet te verwarren met de zangeres van Moloko).

Het gezin is zo hecht, omdat vader al jarenlang lijdt aan depressiviteit. Zijn geestelijke gesteldheid wordt in de film slechts aangestipt, eerst tussen enkele zinnen door tijdens een ongedwongen familiemaaltijd buiten bij het vakantiehuisje en later tijdens een beslissende dialoog tussen vader en zoon in de achtertuin van hun gewone huis.

Je zou vaders psychische verleden kunnen gebruiken als verklaring voor de donkere kant van Richards karakter, maar juist het tegenovergestelde is het geval: de goede eigenschappen van de jongen komen naar boven juist door toedoen van zijn vader, zoals onder meer blijkt uit het verhaal over de boomhut dat de man zich nog goed herinnert. De jeugdige verliefdheid van Richard in het begin van de film is vertederend en zo herkenbaar dat het even schrikken is als zijn schaduwkant aan het oppervlak komt.

Ik ga verder niet in de op de details van het verhaal, omdat het onverwachte een van de sterkste troeven is van What Richard Did. Het verbaast me dat de film geen Nederlandse distributie heeft gekregen, gezien gebeurtenissen eind vorig jaar in ons eigen land. 8/10