11 Minutes Ago (Bob Gebert, 2007)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

11minutes_ago

Tijdreisfilms hebben een schoolbord nodig. Er stond er een in de schuur van Dr. Emmett Brown in Back To The Future, vorig jaar zag ik tijdens het AFFF 2008 er eentje hangen in het laboratorium in Timecrimes en dit jaar hing een kleine versie in een van de vertrekken tijdens het mislukte huwelijksfeestje in 11 Minutes Ago. In alle gevallen is het schoolbord het ideale middel voor de uitvinder van de tijdmachine om uit te kunnen leggen op welk moment in tijd de tijdreiziger zich bevindt. Regisseur Bob Gemert gebruikt het schoolbord eveneens als terugkerende tussentitel.

Tijdreisfilms zijn ideeënfilms. Hoe lager het budget, hoe belangrijker de ideeën worden. Gemert maakt het lekker ingewikkeld door reiziger Pack (Ian Michaels) acht keer terug te laten keren naar het huis waar het feest wordt gevierd. Hij kan telkens slechts 11 minuten aanwezig zijn voordat hij weer terugkeert waar hij vandaan komt: 48 jaar in de toekomst. Het kost Pack meerdere maanden voordat hij een volgende 11 minuten op de feestlocatie terug is. Zo wordt een feestje van anderhalf uur voor Pack uitgesmeerd over twee jaar. De jongeman maakt in de tussenliggende tijd af en toe een continuïteitsfoutje, bijvoorbeeld door op tijdreis te gaan in het verkeerde overhemd.

De filmploeg die eigenlijk de bruiloftsfestiviteiten moet volgen, wordt door Pack aangestuurd de camera anderhalf uur op hem te richten, tot frustratie van de bruid en de steeds meer drinkende bruidegom. Wat het verhaal extra ingewikkeld maakt is het feit dat Pack arriveert aan het eind van de bruiloftsfilm en stapsgewijs, maar niet per se in chronologische volgorde, terugkeert in de tijd, tot aan het begin van de bruiloftsfilm. Het belangrijkste doel van de missie is het winnen van het hart van bruidsmeisje Cynthia (Christina Mauro).

Net als het experiment van Pack is 11 Minutes Ago een filmexperiment van Gebert, gemaakt met een zeer laag budget en volgens de aftiteling binnen een dag opgenomen. Als dat laatste klopt, dan mag zijn experiment geslaagd worden genoemd. Het ingewikkelde spel met de tijd houdt de kijker alert en dan geeft het niet dat de video-opnamen net zo rommelig zijn gefilmd en gemonteerd als de eerste de beste amateurvideo. Voor visuele hoogstandjes ben je bij het zeer vermakelijke 11 Minutes Ago aan het verkeerde adres. Het geluid is ook af en toe vrij slecht zodat sommige dialogen moeilijk zijn te volgen. Aan het eind van de korte rit had ik dezelfde wens als de regisseur van de bruiloftsfilm: als ik dit verhaal zou kunnen hermonteren zou ik het misschien allemaal beter begrijpen.