100 Ways To Become Cool (Gone Bald, 2007)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

De eerste, korte documentaire op de dvd bij het album 100 Ways To Become Cool is gemaakt door Jan Jaap Kuiper. De documentaire, eenvoudigweg Gone Bald getiteld, opent ambitieus, misschien iets te ambitieus voor een filmpje van ongeveer 16 minuten. Zo houd je weinig tijd over om het omvangrijke verhaal te vertellen van de Amsterdamse noiseband Gone Bald.

Het overdadig rood beklede interieur van zaal CMA in het Polderweggebied is de setting voor een intro dat veel weg heeft van een opening voor een ingekleurde film noir. Gitarist/vocalist Razorblade Jr. zit eenzaam aan de bar. Hij is de hoofdrolspeler in zijn eigen film. I’m 33 years old now and I’m still dreaming about the same thing, overpeinst hij in een voice-over als knipoog naar Travis Bickle in Taxi Driver. So that makes me stupid? Or funny? Or ridiculous? Or very, very heroic? Am I stupid asshole, who lost 30 years of his fucking life? Razorblade zet zijn glas neer en verlaat de bar door rechts uit beeld te lopen. De camera draait kalm naar links, richting podium, vanwaar de noise van Gone Bald ons tegemoet komt loeien. Als het beeld bij het podium is gearriveerd, rolt de camera dichterbij om bij Razorblade stil te staan.

Openingstitel.

De korte openingsdocumentaire Gone Bald is een verre van volledig portret. Het professioneel ogende filmpje is slechts een momentopname, vastgelegd vlak na het afronden van de nieuwe cd 100 Ways To Become Cool. De drie bandleden proberen tevergeefs buitenlandse labels geïnteresseerd te krijgen en Razorblade lijkt zich af te reageren tijdens een optreden in Zaal 100. Dat optreden in december 2006 was een zeldzaam desastreuze onderneming, extra in de weg gezeten door iets te veel sterke drank en een speciaal door de immense filmploeg in huis gehaalde rookmachine, een attribuut dat helemaal niet thuishoort bij Gone Bald. Het meest dramatische moment is als Razorblade zijn gitaar richting drumstel stukgooit en kwaad de zaal verlaat, daarbij het liefst iedereen omver duwend die in de weg staat. De stemming in de kleedkamer is tot ver beneden vriespunt gedaald en even lijkt het alsof in aanwezigheid van de cameraploeg de band verleden tijd wordt.

De dvd 100 Ways To Become Cool is gelukkig meer dan dit optimaal gefilmde, minder rooskleurige moment in de carrière van Gone Bald. Voor de niet-ingewijden bevat het 48 pagina’s tellende boekje een goede eerste kennismaking en dan met name dankzij het historische overzicht geschreven door bassist Stanley Disko. Op de dvd staat de drie kwartier lange documentaire We Even Have A Band, gemaakt door de mannen van het label Narrominded. Zij weten de passie van Razorblade veel beter te vangen en geven hem de ruimte zijn verhaal over 13 jaar Gone Bald vol vuur te vertellen, te beginnen bij zijn aankomst in 1994 in Amsterdam na dagenlang liften vanuit geboortestad Zagreb en zonder een cent op zak. Zijn woordenstroom geeft de hongerige rusteloosheid aan waarmee hij zich op zijn band en vele zijprojecten stort.

De extra’s op de dvd bestaan uit volledige tracks, live gespeeld op diverse locaties (o.a. Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Zagreb) door alle bezettingen die Gone Bald tot nu toe heeft gekend, te beginnen bij een repetitie uit 1994 van de oerbezetting en eindigend in de OCCII, eind vorig jaar. Vreemde eend in de bijt is de videoclip bij het nummer 25 Cents Short, omdat het niet van Gone Bald is maar van zijproject Blisters (Razorblade samen met gitarist Danny O’Really en drummer Marc Hurkmans). Filmer Wilko B. vermengt een intens optreden in Winston Kingdom met fragmenten uit de geflipte Mexicaanse western El Topo van en met Alejandro Jodorowsky. Door de baard van Razorblade lijkt het alsof hij en Jodorowsky dezelfde zijn. Een effectieve montage op een goed gevulde dvd.

De documentaire We Even Have A Band staat in zijn geheel op YouTube: