The Last Wolf (Jean-Jacques Annaud, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

thelastwolf01

The Last Wolf speelt zich af tijdens de culturele revolutie, maar gaat niet over de desastreuze gevolgen van deze bloedige periode uit de moderne Chinese geschiedenis. The Last Wolf is een Franse natuurfilm in de vorm van een Chinees episch avontuur. De originele titel is Wolf Totem, maar Dances With Wolves In Mongolia dekt de lading ook.

Student Chen Zhen (Shaofeng Feng) uit Beijing gaat tijdens de culturele revolutie vrijwillig werken in Mongolië en raakt daar gefascineerd door de wolven. Chen vangt een pup om de wolf van dichtbij te kunnen bestuderen. Hij verzorgt het dier in het geheim, want wolven zijn verre van geliefd in de streek. Ze vormen een gevaar voor de kuddes schapen en paarden waar de nomaden van moet leven. De lokale bevolking verschilt met de Chinese overheid van mening hoe ze de hongerige wolven het beste kunnen bestrijden.

Zoals het hoort in een epische film speelt het uitgestrekte landschap een belangrijke rol als een plek waar de mens een nietig onderdeel van uitmaakt. De verteltijd strekt zich uit tot over meerdere jaren. Spectaculaire confrontaties ontbreken niet. Een vroeg hoogtepunt is wat dat betreft de nachtelijke aanval van een roedel wolven op een kudde paarden die door slechts twee herders wordt begeleid. Het natuurschoon is veelvuldig achteraf met computertechnieken extra mooi gemaakt, zodat het er vaak minder realistisch uitziet. In de wolkenpartijen zijn figuren te herkennen en dagopnamen worden digitaal donker gemaakt om ze te veranderen in nachtopnamen.

De film gaat over meerdere tegenstellingen: politieke ideologie tegenover eeuwenoude tradities, een student uit de stad tegenover de ongeletterde herders op het platteland, moderne landbouwtechnieken tegenover een traditionele wijze om het land te bewerken, jeugdige overmoed en onervarenheid (de student) versus oude wijsheid (Basen Zhabu in de rol van stamhoofd Bilig) en mens versus dier. Student Chen speelt de hoofdrol, maar aan de titel valt op te maken dat de wolven de hoofdrol spelen. Door toedoen van de belichting en het sporadisch licht vertragen van het beeld lijken de dieren soms door de computer gecreëerd. De filmmakers hebben drie jaar lang speciaal voor de film echte wolven getraind terwijl het resultaat weinig verschilt van wolven uit computergestuurde fantasyfilms. Zoals de Chinese overheid in de film de natuur aantast zo doet de postproductie dat met de natuuropnamen in de film.

thelastwolf02

De beelden zijn zo gelikt dat van de rauwe wildernis weinig overblijft. Een gans die uit te lucht wordt geschoten is duidelijk zichtbaar een animatie van een vallende gans. Wie de film voor het natuurschoon wil zien zal na afloop enigszins gefrustreerd de zaal verlaten. The Last Wolf is bedoeld voor een breed publiek. Waarschijnlijk krijgt Chen om die reden ook te maken met een afleidende love interest. Een van de meest opvallende beelden is helaas minder origineel dan je zou denken. Het wonderlijke beeld van de dode paarden in het ijs lijkt rechtstreeks geïnspireerd door de bevroren paarden in My Winnipeg (Guy Maddin, 2007). The Last Wolf is overigens een van de laatste films waar componist James Horner (1953–2015) de muziek voor heeft geschreven.

6/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *