Den Skyldige / The Guilty (Gustav Möller, 2018)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

The Guilty (foto: Nikolaj Mller)

The Guilty is een geslaagd voorbeeld van een film waarbij een beperking geen obstakel vormt maar een juist leidt tot een creatieve uitdaging. De Deense thriller speelt zich volledig af in de werkruimte van een 112-centrale en richt de camera op één personage: agent Asger Holm. Hij krijgt een ontvoerde vrouw aan de lijn en wil zich meer met de zaak bemoeien dan zijn functie hem toelaat. Voor een spannende film is soms niet meer nodig dan een strak script, een gedurfd sounddesign en een uitstekende acteur.

The Guilty is zo minimalistisch van opzet dat het verhaal ook goed verteld had kunnen worden in de vorm van een hoorspel. De film bestaat immers voornamelijk uit telefoongesprekken. De gesloten ruimte waar de film zich in afspeelt lijkt visueel weinig meerwaarde te bieden. Agent Asger Holm (Jakob Cedergren) is net als zijn omringende collega’s gebonden aan een bureau met een telefoon, een keyboard en twee beeldschermen. Er zijn geen ramen met uitzicht op het leven buiten. Een kleine 85 minuten is te zien hoe Holm mensen te woord staat die het alarmnummer gebeld hebben.

Gevangenis
De gesloten ruimte dient de vertelling op meerdere manieren. Het is allereerst een plek waar agent Holm eigenlijk niet thuishoort. Hij patrouilleert normaal gesproken op straat met zijn vaste collega Rashid (Omar Shargawi). Holm is een man van actie. Stilzitten is voor hem geen optie. De pleister om een van zijn vingers suggereert dat het voor hem een normale zaak is om klappen op te vangen en uit te delen. Vanwege een werkincident is Holm voor straf overgeplaatst naar de 112-centrale, in afwachting van de rechtszaak die spoedig zal plaatsvinden. De tijdelijke werkplek voelt voor Holm als een voorproefje op de gevangenis waar hij waarschijnlijk naartoe gaat als hij wordt veroordeeld voor zijn misstap.

The Guilty (Jakob Cedergren)

Protocol
Holm heeft geen bewegingsvrijheid in zijn werkruimte. Zijn goedbedoelde voornemen om de ontvoeringszaak zelf tot een bevredigende oplossing te brengen wordt ook beperkt door protocol. Het frustreert de agent dat hij zich moet beperken tot het opnemen van de telefoon en het doorgeven van gegevens aan politiebureaus en agenten in patrouillewagens. Hij is niet verantwoordelijk voor de verdere afwikkeling, maar kan zich niet inhouden na het telefoontje van de ontvoerde vrouw. Het liefst zou hij zelf meteen in de dienstwagen springen. Zijn positie dwingt hem tot het bedenken van alternatieven. Regisseur Gustav Möller moet op zijn beurt alternatieven bedenken om het verhaal interessant te houden met de beperkte middelen die hij tot zijn beschikking heeft.

Beoordelingsvermogen
De kijker deelt de frustratie van de agent omdat er niet meer informatie beschikbaar is dan wat telefonisch binnenkomt. Er is een extra frustratie, want Holm is misschien niet de meest geschikte man om zich met de ontvoering te bemoeien. Vanwege zijn impulsieve gedrag en opvliegende karakter kunnen we niet volledig vertrouwen op zijn beoordelingsvermogen. Werknemers in de 112-centrale moeten het hoofd koel houden voor het kunnen maken van juiste inschattingen en verstandige beslissingen. Holm is vanwege zijn gedrag een potentieel gevaar voor de goede afloop. De man verdient het voordeel van de twijfel omdat hij zo betrokken en toegewijd te werk gaat.

Sounddesign
Het gebrek aan visuele prikkels in de gesloten werkruimte stimuleert andere zintuigen. De geconcentreerde Holm hoort via de koptelefoon meer dan in werkelijkheid mogelijk is. Als je goed luistert, hoor je een verschil in geluidskwaliteit tussen de stemmen aan de andere kant van de lijn en de geluiden van de ruimtes waarin zij zich bevinden. De telefoonstemmen klinken zoals gebruikelijk mono, blikkerig en zonder bastonen. De omgevingsgeluiden zijn daarentegen in helder stereo waardoor het lijkt alsof de buitenwereld de werkruimte is binnengedrongen. Het sounddesign verplaatst je op die manier in het hoofd van Holm en in de wereld zoals hij die ervaart. De verbeeldingskracht doet de rest.

9/10

One thought on “Den Skyldige / The Guilty (Gustav Möller, 2018)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *