The Bonfire Monologues #3 van Dan Geesin

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Dan Geesin ontmoet Arjen Lubach

Dan Geesin ontmoet Arjen Lubach

Op de dag dat vlogger Arjen Lubach een afspraak had bij Google zette vlogger Dan Geesin bij hetzelfde adres op straat zijn harmonium neer om zichzelf te begeleiden bij de uitvoering van het liedje Google It Up. De muzikant had eerder die ochtend geprobeerd op te treden in het kantoor van Google, maar daar werd hij door een vriendelijke medewerker dringend verzocht het pand te verlaten. De mislukte poging van Geesin en de ontmoeting met Lubach zijn te zien in het derde deel van The Bonfire Monologues dat sinds gisteren online staat. Wat is het verhaal achter The Bonfire Monologues en hoe toevallig was de ontmoeting tussen de twee vloggers?

De uit Engeland afkomstige ‘witte allochtoon’ Dan Geesin is binnen de Nederlands filmwereld geen onbekende. Hij won tijdens het Nederlands Film Festival 2011 een Gouden Kalf voor zijn korte film Olifantenvoeten. Als muzikant leverde hij bijdragen aan het werk van regisseuse Esther Rots. Zijn muziek en soundscapes zijn te horen in de prijswinnende speelfilm Kan Door Huid Heen (2009) met actrice Rifka Lodeizen. Misschien ken je hem ook van de albums die hij onder meer uitbracht voor het label Transformed Dreams en anders heb je de muzikant weleens met zijn onafscheidelijke harmonium zien optreden in een huiskamer of galerie.

Dan Geesin vraagt om aandacht

Dan Geesin vraagt om aandacht

Geesin is vorig jaar begonnen met The Bonfire Monologues. Het langlopende project bestaat uit een serie korte absurdistische en droogkomische documentaires waarin hij wanhopig op zoek gaat naar aandacht. Soms gebruikt hij de actualiteit als uitgangspunt zoals in het filmpje Home Is Where The Heart Is waarin hij met zijn harmonium een asielzoekerscentrum binnendringt. In zijn tweede documentaire I Wish I Wasn’t One Of Them keert hij zich op ludieke wijze tegen de consumptiemaatschappij en probeert hij ongevraagd een liedje over IKEA te zingen in een van de filialen van de Zweedse meubelgigant.

Voor deel drie van The Bonfire Monologues rolde de muzikant zijn instrument naar de Amsterdamse Zuidas voor een confrontatie met Google. Hoe zijn bezoek is verlopen kun je zien in het bovenstaande filmpje Advertising For People Who Don’t Need It. Geesin schreef het liedje Google It Up enkele jaren geleden, maar had er tot nu toe nog geen groot publiek mee weten te bereiken. De zeer toevallige ontmoeting met collega-vlogger Arjen Lubach heeft daar verandering in gebracht, al weten de volgers van Lubachs videokanaal niet dat de singer-songwriter Dan Geesin heet. Overigens merkte Geesin pas tijdens de montage dat het Arjen Lubach was die met camera tegenover hem had gestaan.

Het korte optreden van Dan Geesin is te bekijken in Filmpje 18 dat op 13 mei 2016 door Arjen Lubach is gepost (*). Ik word wakker gemaakt door een activistisch liedje, zegt Lubach na afloop. Nee, verbetert Geesin hem, het is reclame! Lubach schiet in de lach. Ik zie het verschil tegenwoordig niet meer. Waar reclame voor wordt gemaakt blijft in het midden. Is het reclame voor Google of voor het product Dan Geesin?


(*) Update: het filmpje van Lubach is niet meer te bekijken, want hij heeft al zijn vlogs van YouTube verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *