Onder Het Hart (Nicole van Kilsdonk, 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

onderhethart

Films over ongeneeslijke ziektes zijn een genre apart. Een geslaagd Nederlands voorbeeld is Opname van het Werkteater uit 1979. Een minder geslaagde recente film in het genre is Onder Het Hart.

Masha (Kim van Kooten) werkt in een vlindertuin. Daar maakt ze kennis met huisarts Luuk (Koen De Graeve) en zijn twee dochters. Hij komt bij haar zijn excuses aanbieden omdat hij zojuist op een vlinder is gaan zitten. Later in de week keert hij terug en dwingt hij een date af in een geforceerde, komisch bedoelde dialoog die vooral gaat over vlinder Henk. De eerste wandelingen van het duo door avondlijk Breda zullen vooral de plaatselijke VVV bevallen. De overspringende vonken tussen het prille paar moeten de kijkers er zelf bij bedenken want die zijn onzichtbaar. Wat Masha in de opdringerige Luuk ziet blijft onduidelijk en dat maakt het erg lastig om te geloven in hun relatie. Het gevolg is dat het naderende drama het moet stellen zonder een stevige basis.

Het eerste beetje conflict dient zich aan in de vorm van dochters Fleur (Lizzy van Vleuten) en Sophie (Hanna Obbeek), afkomstig uit het huwelijk van Luuk met Suzanne (Lies Visschedijk) dat een maand of zeven geleden is gestrand. De dochters schrikken van Masha’s aanwezigheid in het vakantiehuisje. Vooral de oudste van de twee ziet de relatie helemaal niet zitten. De kinderen hopen tegen beter weten in dat hun ouders ooit nog terug bij elkaar zullen komen. De tranen die Suzanne op het werk van Masha plengt lijken uit hetzelfde verlangen voort te komen.

De ex en de dochters vormen niet het enige obstakel. Luuk begint gezondheidsproblemen te vertonen. Als Masha een nieuwe woning bezichtigt om daar misschien met Luuk in te gaan wonen, krijgt ze een alarmerend telefoontje. Luuk ligt in het ziekenhuis. De prognose is ongunstig: de huisarts heeft een ongeneeslijke hersentumor. Door de ziekte krijgt Masha het gevoel dat ze aan de zijlijn komt te staan, want Luuk brengt het meeste van de resterende tijd door bij zijn voormalige gezin.

Luuk komt het slechte nieuws brengen in een lange scène die zich afspeelt in een slecht verlichte krappe ruimte. Kim van Kooten doet heel erg haar best om verdrietig te zijn, maar slaagt daar maar half in. Wat een dramatisch intieme scène had kunnen zijn, suddert zonder impact vanwege het weinig geloofwaardige acteren. Onder Het Hart gaat over grote gebeurtenissen in het leven met veel onvermijdelijke grote emotionele momenten, maar het wil me maar niet raken. Dat komt niet alleen door het ontbreken van een merkbare vlam in de relatie van Masha en Luuk.

Sommige bijrollen proberen een komische noot toe te voegen, zoals de ongeduldige, weinig professioneel ogende huwelijksfotograaf in de vlindertuin en de makelaar met zijn constante bloedneus. Deze bijrollen wijken wat betreft toon zo af van de rest van de film dat ze storen. Frank Lammers voegt de luchtige noten iets subtieler toe in de rol van Masha’s broer Rogier. De belichting is vrijwel constant aan de donkere kant, waarschijnlijk omdat het zware onderwerp geen licht kan verdragen. De film profiteert zelden van het brede beeldformaat, zodat het scherm vaak is gevuld met dode ruimte. De muziek is zo neutraal en zo weinig aansprekend dat het net zo goed achterwege gelaten had kunnen worden.

Het onvermijdelijke einde wordt braaf afgehandeld, net zo kalm en afgemeten als de procedures van de arts die heel rustig aan de keukentafel de euthanasie voorbereidt. Het is heel tragisch wat er allemaal plaatsvindt, en dat iedereen verdrietig is, is begrijpelijk, maar met betraande acteurs creëer je niet automatisch boeiend drama.

4/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *