Imagine Film Festival 2016 (3): Creative Control (Benjamin Dickinson, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Creative Contol 5

Tegen het einde van Creative Control loopt het hoofdpersonage door een hotelgang waar het tapijt hetzelfde patroon vormt als dat in het hotel van The Shining. Op de soundtrack klinkt een elektronische bewerking van een bekende klassieke compositie die doet denken aan muziek van Wendy Carlos. Het duurde even voordat ik me realiseerde waarom debuterend speelfilmregisseur en hoofdrolspeler Benjamin Dickinson zo nadrukkelijk verwijst naar Stanley Kubrick. Vlak voor de eindtitels schoot het me pas te binnen: Creative Control is Eyes Wide Shut met augmented reality.

David (Dickinson) krijgt van zijn bedrijf een prototype te leen van Augmenta. Met deze uitvinding kan hij via een bril gegevens opzoeken en toevoegen aan wat hij onderweg tegenkomt en is hij in staat de leefomgeving volledig naar eigen smaak virtueel in te richten. De bril is niet bevorderlijk voor de toch al niet zo gestroomlijnd verlopende relatie met zijn vriendin Juliette (Nora Zehetner). Als Juliette woonplaats New York City tijdelijk verlaat voor yogalessen in een hippieachtige commune, heeft David alle gelegenheid om Augmenta uit te testen. Binnen een paar snelle bewegingen met zijn vingers tovert hij een ideale versie tevoorschijn van Sophie (Alexia Rasmussen), de vriendin van zijn beste vriend, de modefotograaf Wim (Dan Gill).

Davids belevenissen worden gaandeweg net zo imaginair als de nachtelijke zwerftocht die William (Tom Cruise) maakt in de droom waar Eyes Wide Shut grotendeels uit bestaat. Als reactie op hun huidige relatie hebben beide mannen fantasieën over seksueel getinte ontmoetingen met andere vrouwen. Bij de film van Kubrick mag de kijker zich afvragen waar de werkelijkheid stopt en de droom begint. In Creative Control is het David die steeds meer moeite heeft om het verschil te zien tussen de werkelijkheid en de computergestuurde beelden.

Creative Contol (Benjamin Dickinson & Alexia Rasmussen)

Creative Contol (Benjamin Dickinson & Alexia Rasmussen)

De film snijdt geen nieuwe thema’s aan, want dat mensen door toedoen van technologische vooruitgang van de werkelijkheid vervreemden is wel vaker in films aan bod gekomen. Creative Control onderscheidt zich van andere hedendaagse sciencefiction omdat gekozen is voor zwart-wit. De film ziet eruit alsof het moderne stadsleven in de late jaren zestig is vastgelegd en doet daarom ook denken aan het werk van Michelangelo Antonioni. De andere link met de swinging sixties is de mogelijkheid die technologie biedt om een zelfde geestverruimende ervaring op te roepen als met de drugs waarmee in het hippietijdperk ongehinderd werd geëxperimenteerd. De behoefte aan synthetische drugs is overigens ondanks Augmenta niet verminderd. De hoofdstukken worden aangegeven door middel van het aantal pillen dat David in de palm van zijn hand houdt voordat hij ze inslikt.

Ook kleding en haardracht plaatsen het verhaal meerdere decennia terug in de tijd, terwijl de getoonde computertechnieken juist een recente toekomst verbeelden. De ambachtelijke manier van filmen en de schilderachtige composities benadrukken dat de mensheid niet wezenlijk verandert door toedoen van technologische ontwikkelingen. De creativiteit van David gaat niet verder dan het creëren van een door digitaal vastgelegde foto’s en filmpjes samengesteld ideaalbeeld van Sophie, het liefst met zo min mogelijk kleren aan. Augmenta is een technisch wonder en ziet er cool uit, maar het maakt mensen niet slimmer of wijzer. De uitvinding wordt aangeprezen als een verrijking voor de creatieve geest, terwijl het in de praktijk in dienst staat van de onderbuik.

Creative Contol 3

Wanneer kleur een paar keer door het zwart-witte beeld breekt is het alsof iemand met een naald door de flitsende buitenkant van Creative Control prikt. De luchtbel barst. Wat van de beschaving overblijft zijn slechts basale verlangens. Technologie is geen garantie voor vooruitgang.

7/10


Creative Control draait vanaf 19 mei in de Nederlandse bioscopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *