El Lugar Del Hijo (Manolo Nieto, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

ellugar2

Afgelopen vrijdag en zaterdag draaide tijdens World Cinema Amsterdam El Lugar Del Hijo, een film uit Uruguay die mij goed beviel maar om mij heen louter negatieve reacties opriep. Lamlendig en saai, zeiden sommigen. Een jonge bezoekster belde na afloop buiten bioscoop Rialto meteen haar vriendin op om te zeggen dat ze zojuist twee kostbare uren van haar leven had verkwanseld. Hoofdpersonage Ariel heeft in Nederland geen vrienden gemaakt.

Regisseur Manolo Nieto volgt in zijn tweede speelfilm de licht gehandicapte, traag bewegende en moeizaam pratende Ariel Cruz (Felipe Dieste). De student is in het crisisjaar 2002 in Montevideo actief tijdens de studentenprotesten en wordt midden in een chaotische bijeenkomst achter de vergadertafel vandaan gehaald omdat zijn studentenvrienden hem slecht nieuws komen brengen. Ariels vader is overleden thuis in Salto, de tweede stad van Uruguay. Ariel neemt de eerste bus terug naar zijn ouderlijk huis en is net op tijd voor de begrafenis. Aan het vele bloed op de lakens valt op te maken dat vader op gewelddadige manier in zijn bed om het leven is gekomen. Of was het zelfmoord? De film geeft daarover geen uitsluitsel. De vader laat zijn zoon achter met veel schulden die alleen kunnen worden afgelost door het familiebezit te verkopen dat bestaat uit landbouwgrond en vee.

Voordat Ariel vanaf Salto afreist naar het platteland levert hij bijdragen aan het plaatselijke studentenprotest. Op de universiteit van Salto bestaat het protest vrijwel alleen uit feesten tot diep in de nacht. De jongeren maken veel inhoudsloos lawaai op de campus en op de straten. Van enige solidariteit met de arbeiders is geen sprake. Als de studentenleider de hulp van de meer praktisch ingestelde idealist Ariel niet op prijs stelt sluit de linkse student zich aan bij een hongerstaking van werknemers van een vleesfabriek.

De film beweegt net zo langzaam als het hoofdpersonage en ik heb het gevoel dat sommige kijkers dat Ariel kwalijk nemen. Ze lijken meer last te hebben van zijn handicap dan de meeste mensen die hij in de film tegenkomt. De jonge man maakt het ons niet gemakkelijk, want hij geeft weinig prijs over zijn gedachten en nog minder over zijn motieven. Het is lastig je te identificeren met een persoon die eruitziet als een zwerver, niets over zichzelf loslaat en geen sympathie afdwingt. Door zijn ongebruikelijke, trage motoriek en zijn weinige woorden komt hij over als een passief figuur, maar dat is hij allerminst.

ellugar

Ariel heeft doelbewust gekozen voor een leven in de grote stad omdat hij daar als intellectueel beter op zijn plek is dan in de rauwe provincie. Hij is vanwege zijn lichamelijke beperking een outcast en een eenvoudig doelwit voor spot, maar het grootste deel van de film maakt niemand daar misbruik van. Wat Ariel in mijn ogen zo boeiend maakt is het feit dat hij ondanks alles juist heel veerkrachtig en strijdvaardig is. Hij zal zich niet zomaar aan de kant laten zetten. De man durft tegen de studentleider in te gaan en kiest er bewust voor om zich bij de hongerstakers te voegen, wat gezien zijn beperkte fysieke conditie geen voor de hand liggende keuze is. Als hij bevriend raakt met een medestudente en zij tijdens een rockconcert ruzie krijgt met de dronken leider komt Ariel zonder te twijfelen tussenbeide, niet bang om de klappen op te vangen.

Alleen als het gaat om de aflossing van de schulden is de man genoodzaakt de regie uit handen geven. Op het platteland wordt Ariel geconfronteerd met agressieve veedrijvers die geen hoge dunk hebben van de zoon van een landeigenaar. Ver van de beschaafde wereld is hij vanwege zijn handicap kwetsbaar en moet hij op zijn hoede blijven, zeker als drank in het spel komt. In deze fase is de film op zijn grimmigst. Mensen die denken dat de film op een gewelddadige climax afstevent komen bedrogen uit. El Lugar Del Hijo weigert aan verwachtingspatronen te voldoen. Dat kun je als frustrerend ervaren of als verfrissend.

8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *