CinemAsia: The Road To Mandalay (2016)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Het CinemAsia Film Festival speelt zich af op meerdere locaties in Amsterdam. The Road To Mandalay draaide zaterdag in Rialto waar de geur van oosterse lekkernijen doordrong tot in de bovenzaal. Regisseur Midi Z uit Taiwan is in Birma geboren en maakt vaak films over personages met een Birmese achtergrond. In The Road To Mandalay volgt hij twee jonge vluchtelingen die als illegalen in Thailand een nieuw bestaan proberen op te bouwen.

De grensovergang tussen het door een burgeroorlog geteisterde Birma en buurland Thailand lijkt op het eerste gezicht geen obstakel voor vluchtelingen. In de rustieke openingsscène van The Road To Mandalay laat Lianqing (Ke-Xi Wu) zich over stromend water naar de overkant varen, drijvend op een grote opgeblazen binnenband. De probleemloos verlopende overtocht duurt enkele minuten en wordt in real time getoond. De problemen beginnen pas wanneer de jonge vrouw haar reis in Thailand voortzet. Vele kilometers en meerdere steekpenningen later stapt Lianqing uit de smokkelwagen, samen met onder meer generatie- en lotgenoot Guo (Kai Ko). De man geeft haar zijn contactgegevens en het duurt niet lang voordat de twee elkaar opnieuw ontmoeten.

Lianqing deelt een woning met gevluchte landgenoten. Ze hoopt via hen aan een baantje te komen. Zonder papieren komt ze echter in eerste instantie niet verder dan het zeepsop in de keuken van een restaurant. Haar carrière lijkt te steken in een textielfabriek waar de arbeidsomstandigheden ver beneden de maat zijn. Verspreid over de film ondersteunen Lianqing en Guo elkaar in een poging om aan de juiste papieren te komen. De twee zijn overgeleverd aan oplichters en corrupte ambtenaren. De keuzes die ze maken zijn niet altijd even slim, maar blijkbaar zijn er geen alternatieven en moeten ze noodgedwongen zaken doen met mensen door wie ze meermaals belazerd worden.

Lianqing is het centrale personage in de film. De bescheiden vrouw dwingt respect af vanwege haar doorzettingsvermogen en de manier waarop ze haar waardigheid weet te bewaren ondanks alle tegenslagen. Ze doet haar best om niet te veel op te vallen en laat daarom zo min mogelijk merken wat er werkelijk in haar omgaat. De spanning, frustratie en toenemende woede over haar situatie zijn voornamelijk van aan haar gezicht af te lezen. De relatie met Guo wordt hecht, maar nooit lichamelijk omdat ze ieder hun woonruimte met anderen moeten delen. Guo blijft een beetje een raadselachtig personage vanwege van zijn plek in het script en de beperkte expressiecapaciteiten van acteur Kai Ko. Hij staart merendeels sullig voor zich uit. Het is aan actrice Ke-Xi Wu om de film op haar schouders te dragen, wat lukt zolang het verhaal haar dat toelaat.

The Road To Mandalay (Kai Ko & Ke-Xi Wu)

[Spoilers!]
De carrière van Lianqing blijft hangen in cirkelbewegingen en om die reden komt ook de film op den duur niet echt vooruit. De gebeurtenissen hebben een herhalend en voorspelbaar patroon, een enkele keer onderbroken door een incident zoals een ongeluk op de werkvloer met een anoniem personage als slachtoffer. In het laatste kwartier gaat het leven van de vrouw snel bergafwaarts. Vroeg in de film wordt al voorzichtig gesuggereerd dat prostitutie de enige manier is om snel veel geld te verdienen en dus kan het niet uitblijven dat ook Lianqing er uit wanhoop voor kiest om haar lichaam te verkopen. Ondertussen blijkt Guo nauwelijks aanspreekbaar vanwege een plotselinge drugsverslaving.

De eerste klus van Lianqing als prostituee wordt op surrealistische wijze in beeld gebracht met een griezelige varaan in plaats van een klant. De scène is waarschijnlijk zo symbolisch omdat regisseur Midi Z geen seksscène mocht of wilde filmen. Het resultaat is helaas een storende stijlbreuk in een film die tot dan toe sociaal realistisch was en geen opzichtige computereffecten nodig had. Midi Z zal ook weinig vrienden maken met de manier waarop hij The Road To Mandalay afrondt. Hij had blijkbaar geen zin in een open einde en verlost de hoofdpersonages uit hun lijden door buitensporig geweld in te zetten. Zijn shocktactiek kwam op mij over als goedkoop effectbejag. Wat de filmmaker hiermee bereikt is dat van The Road To Mandalay mij alleen het zinloze bloedvergieten zal bijblijven en niet het dagelijkse leed van vluchtelingen.

5/10

2 thoughts on “CinemAsia: The Road To Mandalay (2016)

  1. Je punt met betrekking tot die varaan snap ik wel. Tot dan toe vond ik de film heel goed, waarna hij toch wel iets in kracht afnam. Het einde daarentegen vond ik dan wel weer onverwachts en goed. Gewelddadig inderdaad, maar naar mijn mening onderstreepte dat wel de drang van Guo om bij Lianqing te zijn. Zolang hij haar niet mag hebben, dan niemand. Althans, dat is mijn invulling daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *