Blood Father (Jean-François Richet, 2016)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Blood Father 2

Je zou Blood Father kunnen bestempelen als een neo-noir met ditmaal een dochter in de rol van femme fatale. De gedoemde held in de film is een vader met een oorlogsverleden. De vergelijking met film noir wil overigens niet zeggen dat deze actiefilm daardoor automatisch de moeite waard is.

Net als veel (anti)helden in film noir is John Link (Mel Gibson) in Blood Father een held met gebreken. Hij heeft een alcoholprobleem overgehouden aan de Vietnamoorlog en vanwege foute vrienden enige tijd in de gevangenis gezeten. Vervreemd van de maatschappij probeert hij als vrij man in een trailerpark samen met lotgenoten van de drank af te blijven.

Zoals in film noir gebruikelijk raakt John buiten zijn schuld verzeild in een ongewenste situatie. Wanneer de als vermist opgegeven dochter Lydia (Erin Moriarty) na jaren bij hem aanklopt, bezegelt ze zijn lot. John zal er alles aan doen om zijn dochter uit handen te houden van de gewelddadige criminelen die achter haar aanzitten, wetend dat hij aan het einde van het avontuur waarschijnlijk zal overlijden of in het gunstigste geval terug naar de gevangenis zal moeten.

Blood Father (Mel Gibson)

Blood Father (Mel Gibson)

Mexico werd in de klassieke film noir uit de jaren veertig en vijftig beschouwd als een veilig toevluchtsoord als je om wat voor reden dan ook uit handen wilde blijven van de Amerikaanse justitie. In Blood Father is Mexico precies het tegenovergestelde en juist de bron van alle kwaad. Mexicanen zijn zwaarbewapende mannen met heel veel tatoeages en permanente boze blikken. Ze hebben het op Lydia gemunt omdat ze haar vriendje Jonah (Diego Luna) heeft neergeschoten en te veel weet van hun criminele organisatie.

Eigenlijk is het te veel eer om deze actiefilm met Mel Gibson te vergelijken met films uit de hoogtijdagen van de film noir. Blood Father een opgewaardeerde B-film waarin de twee hoofdpersonages worden omringd door onuitgewerkte bijrollen. Aan stereotypen geen gebrek. Diego Luna speelt Jonah als een halve psychopaat en roept door zijn gedrag de vraag op waarom Lydia ooit verliefd op hem heeft kunnen worden. William H. Macy heeft ook nauwelijks ruimte om zijn rol uit te diepen als de sponsor van John Link.

Blood Father (William H. Macy)

Blood Father (William H. Macy)

De achtervolgingen en schietpartijen zijn erg doorsnee; er is geen enkele scène die moeite doet om zich permanent in het geheugen van de kijker te nestelen. Het scenario probeert krampachtig spanning toe te voegen. Een van de onnodige complicaties wordt veroorzaakt door het plan van vader om informatie over de bende van Jonah in te winnen tijdens een bezoekje aan de gevangenis waar zijn oude vriend Arturo (Miguel Sandoval) vastzit. Als pa gewoon had getelefoneerd met Arturo had hij zijn dochter niet in gevaar hoeven brengen.

Blood Father

Blood Father ( Mel Gibson & Erin Moriarty)

Het is overigens ook vreemd dat John Link zonder paspoort de gevangenis kan bezoeken. Geen enkele bewaker vindt het bezoek verdacht. Ze hadden beter kunnen weten, want John en dochter Lydia worden door justitie gezocht en elke televisiezender heeft uitgebreid aandacht besteed aan het opsporingsbericht. Alle media-aandacht wordt vaak en nadrukkelijk in het scenario verwerkt en vervolgens op wel heel erg nonchalante wijze terzijde geschoven.

4/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *