Mrs Pilgrimm live in Wormerveer & Amsterdam-Oost (16 en 17 september 2016)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

mrs-pilgrimm-3

De band King Champion Sounds presenteerde vrijdag in thuishonk De Groote Weiver in Wormerveer het derde album To Awake In That Heaven Of Freedom. De presentatie had de vorm van een zeer gevarieerd minifestival. Mrs Pilgrimm zorgde voor een van de hoogtepunten. Ze werd direct na haar optreden geboekt voor een lunchconcert een dag later in Amsterdam-Oost. Die tweede show was bij mij in de buurt, dus dat was een goede reden om Mrs Pilgrimm nog een keer te zien, ditmaal tussen de objecten in het Ontroerwoud van kunstenaar Wim Vonk.

To Awake In That Heaven Of Freedom is het eerste album van King Champion Sounds dat uitkomt bij Excelsior Recordings. De plaat wordt in september en oktober gepromoot met een Europese tournee die gisteren van start ging in Wormerveer. Aan het begin van de avond vertelde saxofonist Ditmer Weertman me dat de muzikanten net als twee jaar geleden nauwelijks hadden kunnen repeteren, omdat sommige bandleden van buiten Nederland komen. Net als bij het optreden op dezelfde plek in oktober 2014 was gisteren niets te merken van gebrek aan voorbereidingstijd.

king-champion-sounds-2016

King Champion Sounds

Oli Hefferman en Mees Siderius vormden de gesmeerde motor van de band. De donderende bassen van Hefferman gaven de richting aan en drummer Siderius hield de teugels strak. Binnen de herhalende patronen van de ritmesectie hadden de overige muzikanten alle ruimte om met en door elkaar te spelen, met links het hechte blaaswerk van Ditmer Weertman en Chris Moerland (trombone), naast hen de melodieuze snarenkluwen van Ajay Saggar en aan de andere kant van het drumstel de aanvullende gitaarakkoorden van Danielle Johnson. Aan vocalist GW Sok de uitdaging daar met zijn declamaties bovenuit te komen. De vele gastbijdragen die op de dubbelelpee zijn terug te vinden (van onder meer J. Mascis en Mike Watt) moest de luisteraar er zelf bij bedenken

Bandoprichter Ajay Saggar opende de avond met zijn zijproject Deutsche Ashram waarmee hij samen met zangeres Merinde Verbeek een psychedelische oceaan van geluid voortbracht. Daarna werden de lichten gedimd voor de gedragen orkestrale ambient van Forest Management (John Daniel uit Chicago achter een laptop). Bij het derde voorprogramma Mrs Pilgrimm werd het steeds stiller in de goed gevulde zaal. Alleen de piepende zaaldeuren bemoeiden zich nog met de gefluisterde liedjes.

Mrs Pilgrimm in De Groote Weiver

Mrs Pilgrimm in De Groote Weiver

Sophie Willams a.k.a. Mrs Pilgrimm wisselde eigen werk af met verhalende Britse traditionele volksliedjes, beurtelings tokkelend en strijkend op haar cello. Bescheiden noten en boventonen werden met behulp van een effectpedaal herhaald en aan elkaar gekoppeld, zodat de begeleiding geleidelijk aan als een klein strijkersensemble klonk. Alle korte, verfijnde en fragiele liedjes werden aaneengesmeed tot ze één lang nummer vormden van ongeveer twintig minuten. De set was aangenaam zwaarmoedig. Music, moody food/Of us that trade in love, zou William Shakespeare zeggen.

Net als alle andere bezoekers was ook kunstenaar Wim Vonk zeer onder de indruk. Hij vroeg Mrs Pilgrimm direct na haar optreden of ze in de gelegenheid was om een dag later een lunchconcert te verzorgen in CBK in Amsterdam-Oost als onderdeel van zijn tentoonstelling Ontroerwoud. Zaterdagmiddag bleek dat de verzamelde objecten in Ontroerwoud niet alleen een uniek decor vormden, maar ook een muzikale meerwaarde hadden. Sommige onderdelen van de installaties bewegen namelijk en maken daarbij een ritmisch geluid, variërend van eenvoudige percussie tot vogelzang.

Mrs Pilgrimm in Ontroerwoud

Mrs Pilgrimm in Ontroerwoud

Wim Vonk liep tijdens de korte set van Mrs Pilgrimm een paar keer door de grote ruimte om de mobiele onderdelen van de tentoonstelling uit te zetten. Zijn timing was perfect. Door Vonks bijdrage leek het alsof we ons in een oerwoud bevonden waarin alle levende wezens gebiologeerd door het gezang een voor een tijdelijk stopten met hun activiteiten. Na de eerste maten van de a capella gezongen traditional Gathering Rushes was het Ontroerwoud volledig tot rust gekomen. De eerste objecten begonnen pas weer te bewegen vanaf het moment dat Mrs Pilgrimm iets heftiger op haar instrument tekeer ging. Muziek en beeldende kunst gingen een perfecte symbiose aan.


Tot en met 22 oktober zullen er meer concerten worden georganiseerd tijdens Ontroerwoud. Zo zullen GW Sok van King Champion Sounds en Deutsche Ashram zaterdag  8 oktober optreden. Kijk voor het volledige programma in de agenda. Het laatste Nederlandse optreden van de tournee van King Champion Sounds is op vrijdag 30 september in Paradiso.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *