Race (Stephen Hopkins, 2016)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Race

Race is een korte en bondige titel voor een lange film over de Amerikaanse sportlegende Jesse Owens. De Afro-Amerikaanse atleet schreef wereldgeschiedenis door vier gouden medailles te winnen tijdens de Olympische Spelen die in 1936 in nazi-Duitsland werden georganiseerd. Race zet de rassenongelijkheid in het Derde Rijk af tegen de manier waarop Jesse Owens en andere sporters met een donkere huidskleur thuis in de Verenigde Staten werden behandeld. De ongelijkheid tussen blank en zwart in Amerika is diepgeworteld en helaas nog steeds actueel.

Race is een gelikte productie die het niet echt van de atletiek moet hebben. De gemiddelde sportfilm houdt de aandacht vast omdat de wedstrijden voor spanning kunnen zorgen. Van een spanningsboog is bij de wedstrijden in Race nauwelijks sprake omdat de 100 meter sprint binnen tien seconden alweer voorbij is. Om dat gemis te compenseren worden er meer affaires aan het verhaal toegevoegd dan wenselijk is. In de eerste helft van de film gaat veel tijd verloren aan de relatieperikelen tussen Jesse Owens (Stephan James) en zijn toekomstige vrouw Ruth Solomon (Shanice Banton).

In Race worden verhaallijnen en personages geïntroduceerd die vervolgens een rol in de marge krijgen toebedeeld. Owens’ Amerikaanse concurrent Eulace Peacock (Shamier Anderson) blijft een schetsmatig figuur die bij elkaar geteld minder seconden in beeld blijft dan de wedstrijden duren. De discussie binnen de United States Olympic Committee over de deelname aan de controversiële Olympische Spelen wordt gevoerd tussen Avery Brundage (Jeremy Irons) en Jeremiah Mahoney (William Hurt). De film voegt ook nog de mening toe van Charles Sherrill (Tim McInnerny uit Blackadder) terwijl dat personage tijdens de uiteindelijke stemming gedegradeerd wordt tot een onscherp in beeld gebrachte figurant.

Race (Stephan James & Jeremy Irons)

Race (Stephan James & Jeremy Irons)

De vader van Owens wordt met enige omhaal aangekondigd als een lastige man met wie de zoon een moeizaam relatie zou hebben. Het tegendeel blijkt waar. In de paar scènes waar de vader in is te zien komt hij juist aimabel over. Al die aandacht voor randverschijnselen en bijrollen zorgt ervoor dat Race twee uur en veertien minuten duurt.

Race besteedt veel tijd aan het op een rijtje te zetten van de argumenten om wel of niet mee te doen aan de Olympische Spelen in Duitsland. Het is bekend dat minderheden daar worden vervolgd; Avery Brundage ziet het tijdens een werkbezoek met eigen ogen gebeuren. Owens is ook een minderheid in zijn eigen land. De rassenongelijkheid is voor hem een dagelijkse praktijk; hij moet achter in de bus zitten en wordt op de universiteit agressief bejegend door blanke studiegenoten. Het verschil tussen het racisme in Duitsland en de Verenigde Staten is niet zo heel groot. There is not much difference deep down, zegt iemand in de film. Dat kan ook gezegd worden van de manier waarop Afro-Amerikanen rassenongelijkheid tegenwoordig in de VS beleven.

Dankzij de moderne technieken zien de jaren dertig er goed uit in Race. De computerprogrammeurs hebben nullen en enen op elkaar gemetseld om het Berlijn ten tijde van de Olympische Spelen in 1936 tevoorschijn te toveren. Het is redelijk indrukwekkend om Jesse Owens het Olympisch stadion te zien binnenlopen terwijl honderdduizend mensen op de stoelen staan te juichen. De massaliteit is overweldigend. De atleet weet niet wat hem overkomt. Omdat je weet dat het publiek uit pixels bestaat, zijn de computerbeelden uiteindelijk niet zo bijzonder als wat Leni Riefenstahl indertijd filmde voor haar invloedrijke documentaire Olympia.

Race (Carice van Houten als Leni Riefenstahl)

Race (Carice van Houten als Leni Riefenstahl)

Carice van Houten speelt de rol van Leni Riefenstahl met een extra dik aangezet Duits accent. De regisseuse maakt in opdracht van de nazi’s een propagandafilm die ondanks de dubieuze inhoud later als een filmklassieker beschouwd zal worden. Van Houten mag Riefenstahl vreemd genoeg vertolken als een van de goede Duitsers terwijl de filmmaakster in werkelijkheid zonder moreel bezwaar heeft bijgedragen aan de verheerlijking van het Derde Rijk. Historisch gezien laat Race weleens een steekje vallen.

5/10

2 thoughts on “Race (Stephen Hopkins, 2016)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *