Is er leven na Dexter? Michael C. Hall in Cold In July (Jim Mickle, 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

cold in july

Acteurs die jarenlang het gezicht zijn geweest van een bekende televisieserie zullen daar hun verdere leven constant mee worden geassocieerd, zelfs als ze zich proberen te verbergen achter gezichtsbeharing of onder afwijkende kapsels. Michael C. Hall draagt in de thriller Cold In July een vlassig snorretje en een matje. Als je zijn personage Dexter (2006-2013) niet kent zou je denken dat hij een figurant is in New Kids Turbo.

Michael C. Hall speelt in Cold In July Richard Dane, een brave schlemiel met een modelgezin en een solide baan. Overdag fabriceert hij in zijn eigen zaak fotolijsten voor familieportretten en plaatjes van natuurlandschappen. Zijn leven is ook netjes ingelijst. Hij heeft een zoontje en een tweede kind is op komst. ’s Avonds zit hij met zijn vrouw op de bank voor de buis. De meubels thuis hebben een bloemetjesmotief omdat zijn vrouw Ann (Vinessa Shaw) dat graag wil. Spannender lijkt het voor Richard niet te worden. Dankzij de nachtelijke inbreker in de openingsscène krijgt hij toch een kans uit de fotolijst van zijn kleurloze bestaan te stappen. Trillend van de angst schiet hij de inbreker per ongeluk door het hoofd met het pistool dat hij van zijn vader heeft geërfd. Richard wordt voorpaginanieuws in de lokale media en is voor heel even de held van het slaperige stadje in Texas waar hij woont.

Richard voelt zich zeer ongemakkelijk bij zijn heldenstatus en bezoekt uit schuldgevoel de begrafenis van de jongeman die hij heeft omgebracht. Aan de rand van het kerkhof doemt plotseling Russel (Sam Shepard) op, de onlangs vrijgelaten vader van de inbreker. Die is op z’n zachtst gezegd tamelijk ontstemd over het overlijden van zijn zoon en houdt zich als wrekende kwelgeest op rondom Richards huis. Met hulp van agent Ray Price (Nick Damici) probeert Richard zijn gezin te beschermen en Russel buiten de deur te houden. Cold In July lijkt uit te draaien op een kat-en-muisspel tussen de kwaadaardige Russel en de onfortuinlijke Richard, maar de film heeft een verrassing in petto die het verhaal een andere kant doet opgaan.

[Spoilers!]
De lijstenmaker ondergaat vanwege de omstandigheden een transformatie in deze verfilming van de roman van Joe R. Lansdale (onder meer bekend van de eveneens verfilmde horrorkomedie Bubba Ho-Tep). Richard heeft aan het avontuur geroken en wil een echte held zijn in plaats van een accidental hero. Twijfelend aan de ware identiteit van de begraven inbreker gaat hij in zijn eentje op onderzoek uit. De twijfel wordt vergroot als hij vanuit zijn auto op het parkeerterrein bij het politiebureau ziet hoe Russel midden in de nacht door agent Price en diens handlangers in het geheim wordt meegesleept naar een onbekende bestemming. Richard redt zijn opponent en lijkt de vaderfiguur te hebben gevonden die hij heeft gemist. Hij biedt het oude jachthuis van zijn overleden vader aan als schuilplaats en laat Russel de oude schoenen van zijn vader dragen. De oudere man stapt zo letterlijk in de voetsporen van Richards vader.

Cold-in-July

Je zou de nieuwe heldenrol van Richard kunnen interpreteren als een fantasie. Het is opvallend hoe vaak hij ’s nachts uit bed sluipt om actie te ondernemen, alsof hij onder de dekens vandaan kruipt om een droomwereld binnen te stappen. De tweede helft van de film verandert gaandeweg in een wensdroom met een speciale rol voor acteur Don Johnson als privédetective Jim Bob. Jim Bob ziet er vanwege zijn smetteloos witte cowboykostuum uit als een fantasiefiguur; onwerkelijk en bigger than life. Het is niet vreemd dat Don Johnson opduikt in de wensdroom van Richard, want Cold In July speelt zich af in 1989, het jaar waarin Miami Vice het laatste seizoen inging. De lijstenmaker zal waarschijnlijk vaak naar die serie hebben gekeken. Dat de serie Dexter zich ook afspeelt in Miami is vast toeval. Het onwezenlijke van het verhaal wordt in de gewelddadige finale benadrukt door het extreme kleurgebruik, waarbij rood prominent naar voren komt.

Regisseur Jim Mickle maakte eerder drie goed ontvangen horrorfilms en weet ook spanning op te roepen zonder de inbreng van bovennatuurlijke verschijnselen. De nachtelijke dreiging van Russel in het eerste deel van de film zorgt voor beklemmende suspense, zeker als de man zich akelig dicht bij het zoontje van Richard bevindt. De lekker vet aangezette analoge synthesizersoundtrack roept associaties op met het vroege werk van John Carpenter. Cold In July verscheen eind vorige maand in Engeland op dvd/Blu-ray.

8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *