Reclaim Your Brain (Hans Weingartner, 2007)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

reclaim

Volgens ongeschreven regels kun je een film eigenlijk niet bespreken als je voortijdig bent afgehaakt. Voor Reclaim Your Brain maak ik graag een uitzondering.

De reputatie van deze onstuimige Duitse satire (voor 1,25 Euro gescoord bij een alomtegenwoordige winkelketen) was me bekend, maar de wanstaltigheid van de overdrijving was desalniettemin schokkend. Hoofdpersonage Rainer (Moritz Bleibtreu) is producent van verfoeilijke commerciële televisieshows en een grootverbruiker van cocaïne. De film zelf staat bol van de coke, nog dieper opgesnoven dan de witte berg waar Al Pacino in Scarface (1983) zijn neus in drukt.

In een vroege actiescène racet Rainer in zijn dure wagen met gevaar voor eigen en andermans leven over de Berlijnse straten, zwaaiend met een pistool. Onder het dashboard bewaart hij een honkbalknuppel voor als andere weggebruikers in discussie willen over zijn rijgedrag. Om een statement te maken slaat de producer zijn gedeukte wagen aan gort. Een verhaal over slechte televisie mag gerust een slechte film opleveren, zal regisseur Hans Weingartner (maker van The Edukators uit 2004) hebben gedacht. Hij geeft de acteurs alle ruimte hun grenzen te overschrijden. Vooral de mannen laten zich dat geen twee keer zeggen en geven het testosteron de vrije loop, tot hun neuzen er spontaan van gaan bloeden.

Ik werd na tien minuten hyper van alle hyperbolen en hield Reclaim Your Brain vol tot ongeveer de helft. Naast de opgewonden acteerstijl heeft de film zwaar te lijden onder irritante toevalligheden. Denkt Weingartner werkelijk dat de kijker, murw gebeukt door de luidruchtige acteerstijl, acuut een hersenverweking heeft opgelopen en daardoor niet meer in staat is de onwaarschijnlijkheden op te merken? Wanneer Rainer als vorm van wraakactie expres aangereden wordt door Pegah (Elsa Schulz Gambard, op bovenstaande foto rechts), weet hij niet alleen na het ontwaken in het ziekenhuis dat zij in hetzelfde gebouw verblijft, maar ook precies om wie het gaat en in welke zaal ze ligt, zelfs zonder het licht aan te hoeven doen. Toevallig ligt op de grond naast het ziekenhuisbed een uitgeknipt krantenartikel over Pegah’s opa die zich ophing naar aanleiding van een van Rainers programma’s.

De tv-maker heeft geen rehab nodig om te genezen van zijn cokeverslaving en trekt met de jonge vrouw op in de strijd tegen de door hem mede veroorzaakte televisieverloedering. Hij steelt een kastje dat gebruikt wordt voor kijkersonderzoek en wordt achterna gezeten door bewaker Philip (Milan Peschel). Aangekomen bij de vluchtauto weet Pegah Philip te kalmeren door een citaat uit Brave New World te quoten. Laat dat nou net toevallig het favoriete boek zijn van de bewaker. Geestdriftig springt hij de auto in en sluit zich bij de twee aan. Bij hem thuis aangekomen ontdekken Rainer en Pegah dat de man toevallig precies dezelfde actie aan het voorbereiden is. Komt dat even goed uit. Het moment waarop ze hun samenwerking gaan vieren door heel veel te drinken, was voor mij een teken op te houden met kijken. Mijn kater was al groot genoeg.

Zoals bij slechte films hoort is ook Reclaim Your Brain bekend onder meerdere titels. In eigen land verscheen de film als Free Rainer – Dein Fernseher lügt.

0/10